Irlands regering spricker

1:45 min

Irlands koalitionsregering spricker sedan det mindre partiet, det Gröna partiet, i dag beslutade att lämna regeringen i protest mot hur premiärminister Brian Cowen har skött sig. Nu är vårt tålamod slut, sade det Gröna partiets ledare John Gormley på en presskonferens på eftermiddagen.

Det har minst sagt varit turbulent i irländsk politik den senaste tiden. I går kväll avgick premiärminister Brian Cowen som partiledare för det klart största koalitionspartiet Fianna Fáil. Cowen stannar dock kvar som premiärminister fram till valet som han utlyst till den 11 mars.

Men de två största oppositionsparterna borgerliga Fina Gael och socialdemokratiska Labour sa att det är helt vansinnigt att en man som inte har förtroende att leda sitt eget parti ska han förtroendet att leda landet. De två oppositionsparterna krävde att valet tidigareläggs.

Det som krånglar till saker och ting är budgeten som är en förutsättning för det krispaket på 800 miljarder kronor som Irland förhandlade fram med EU och Internationella Valutafonden i höstas. Premiärminister Brian Cowen har sagt att det behövs några veckor till innan budgeten är klar och innan dess kan det bli något val.

Men oppositionen har sagt att det går att snabbehandla budgeten nästa vecka. Det gröna partiet som i dag alltså lämnar regeringen ansluter sig nu till den uppfattningen. Om inte premiärminister Brian Cowen också går med på det här så är det stor risk att han och hans regering fälls i en förtroendeomröstning nästa vecka.

Oppositionen vill ha ett snabbt val för att utnyttja regeringspartiet Fiána Fáils impopularitet bland det irländska folket för det sätt som partiet har hanterat Irlands djupa ekonomiska kris. Fiana Fáil vill ha all tid partiet kan få för att under en ny partiledare försöka reparera sitt skamfilade förtroende.