Planer på klinik för dödshjälp i Nederländerna

2:06 min

I Nederländerna lanseras nu planer på en klinik där man ska kunna få hjälp att dö. Tanken är att obotligt sjuka människor ska få aktiv dödshjälp på kliniken, men även vissa personer med psykiska funktionshinder eller lätt demens.

Antingen får du en giftdrink av doktorn som du själv häller i dig, eller så injicerar läkaren ett dödligt preparat i din kropp. Till skillnad från i nästan alla andra länder är det sedan nio år lagligt i Nederländerna med både läkarassisterat självmord och aktiv dödshjälp, under förutsättning att patienten uppfyller en rad kriterier.

2009 var det drygt 2 600 personer i Nederländerna som fick läkarhjälp att dö, en ökning med 13 procent jämfört med året före. Men många holländska läkare vägrar att aktivt medverka till sina patienters död, och det är för de patienterna som det behövs en ny speciell klinik, enligt den nederländska föreningen för rätten att dö; NVVE, som har ca 117 000 medlemmar.

– Människor med obotliga sjukdomar och väldiga fysiska smärtor kan vilja säga farväl till sina nära och få hjälp att dö, säger Walburg de Jong, pressansvarig på NVVE.

 Men på den klinik som NVVE vill starta ska nederländska medborgare också kunna få aktiv dödshjälp om de har en svår psykisk sjukdom eller en tidig fas av demens. För enligt Walburg de Jong finns det de i de här patientkategorierna som är fullt kapabla att fatta ett så här radikalt beslut.

– Inte alla med diagnosen Alzeimer är i början av sjukdomsförloppet oförmögna att fatta beslut, säger Waldburg de Jong.

I Schweiz finns sedan några år en kontroversiell klinik där även utlänningar kan få läkarhjälp att begå självmord. NVVE går nu ut aktivt och söker finansiellt stöd för att kunna öppna en klinik för både läkarassisterade självmord och direkt aktiv dödshjälp.

Hur mycket pengar som saknas vill Walburg de Jong inte svara på än, men om det blir en "klinik för en värdig död", som NVVE kallar det, tror de Jong att den på sikt kan locka till sig runt 1 000 personer per år.

LÄS MER:

MAJ -2010

APRIL -2010

MARS -2010