Grönsakshandlare blev symbol för revolutionen

1:55 min

Grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi har blivit en symbol för folkets uppror i Tunisien. Bouazizi brände sig själv till döds - och gator och torg blir nu uppkallade efter honom. Ekot har träffat hans familj, där mamman Manouiba är upprörd över att ingen från staden Sidi Bouzid har framfört några kondoleanser.

– Våra grannar och många här har hört av sig, men ingen från stadshuset har beklagat min sons död, som ju förorsakades av en orättvis behandling på marknaden, säger mamman Manouiba Bouazizi.

Familjen är fattig och sonen försörjde många i hushållet med att sälja frukt. Men korruption och polisvåld slet ut honom och gjorde honom desperat.

Mohamed Bouazizi är nu en martyr, känd inte bara alla i hela Tunisien utan också långt utanför landets gränser. Grannkillarna säger att han var en juste, ganska tyst och lugn person, och att hans reaktion att sätta eld på sig själv kom överraskande.

Staden Sidi Bouzid rymmer många arbetslösa och frustrerade unga män. Mohameds kusin Mefti Hatem, som är 20 år gammal, är inte förvånad över att myndigheterna struntar i familjen.

– I arabvärlden tänker alla bara på sig själva, säger han. Han hoppas därför att islamisterna ska få en mer framträdande roll framöver.

– Västvärlden vill bara skaffa sig kontrollen över oss, men jag tror att islamisterna skulle skapa ordning.

Mefti Hatem vill se kvinnor bära slöja, och hans resonemang går ut på att islamism skulle stärka tunisiernas identitet. Många unga frustrerade män sägs tänka som han och gör inte en åtskillnad mellan muslim och fundamentalist. Kvinnorörelsen här fruktar just en sådan utveckling och noterar att slöjorna blivit allt fler.

Självbrännaren Mohamed Bouazizi hade ingen politisk riktning, men han har satt fart på en hel massa andra personer.