ORUST

Vården anmäls för psykdroger

Fallet med pappan på Orust som dödade sin tvååriga dotter har anmälts till Socialstyrelsen. Det är KMR, Kommittén för mänskliga rättigheter, som anmält vården för att mannen fått  läkemedel som kan ha orsakat hans psykotiska tillstånd.

Det var en natt i augusti 2009 som den 48-årige mannen greps av polisen efter att ha strypt sin tvååriga dotter, och hotat att slå ihjäl sin fru med en kofot.

Mannen, som enligt polisens förundersökning fått flera psykiatriska droger utskrivna av läkare veckorna innan dådet, hävdade att han gått in i psykostillstånd när han dödade dottern, och tingsrätten dömde honom också till rättspsykiatrisk vård.

KMR, som är en organisation som är kritisk mot läkemedel i psykvården, radar i sin anmälan upp en lång rad tunga preparat som mannen fått utskrivet mot sömnsvårigheter och depression.

KMR hävdar att effekten av dessa droger gjort mannen förvirrad, aggressiv och våldsam.

Mannen fick bland annat Zyprexa, Rohypnol och Cipramil utskrivet av läkare på NÄL och på vårdcentralen i Henån. I domen beskrivs han som en snäll och omtänksam människa, som aldrig varit hotfull eller våldsam, Men under veckorna innan han tog livet av dottern hände det att han blev hyperaktiv.

Natten då han tog livet av flickan upplevde han att han var oerhört uppe i varv och nervös, och att han inte var medveten om vad som hänt förrän efteråt.

KMR har läst förundersökningen och tycker att det ser ut som att mannen fått psykiatriska preparat som inte varit avsedda för hans diagnos, och att vården inte tagit biverkningarna på allvar.

Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se