Länet

Varsel befaras under t-banerenovering

1:37 min

Inför renoveringsuppehållet på tunnelbanelinjens gröna linje råder stor oro bland de anställda för att de kommer att varslas eller få försämrade arbetsvillkor av entreprenören MTR. Miljöpartiet i Stockholm kräver nu att MTR redovisar hur bolaget kommer att ta ansvar för den berörda personalen när renoveringen börjar i mars.

– Renoveringar är ju en del av det ordinarie arbetet egentligen i hela kollektivtrafiken, och om man har en långsiktig personalpolitik, så funkar det ju inte om man då säger upp folk så fort det ska ske en renovering av någon tunnelbanegren. Vi har ju genomfört renoveringar tidigare av både röda linjen och gröna linjens Farstagren utan att folk sades upp, säger Yvonne Blombäck, Miljöpartiets talesperson i trafikfrågor.

Den 21 mars inleds upprustningen av tunnelbanans gröna linje mellan Hagsätra och Gullmarsplan. MTR som har ansvar för tunnelbanetrafiken i Stockholm, menar att ett hundratal tjänster blir övertaliga under det halvår som renoveringen väntas pågå.

Från fackligt håll är man är starkt kritisk. SEKO hävdar att råder kraftig underbemanning på många håll inom verksamheten och att man helt enkelt borde omplacera berörd personal under renoveringsperioden.

Syndikalisternas Robert Sundin, som är förare på gröna linjen, anser att diskussionen om övertalighet är helt obegriplig.

– Speciellt när vi hela tiden har fått höra motsatta saker från arbetsledningen och från MTR:s ledning, att de förstår de problem som finns i företaget med underbemanning och resursbrist. Så får vi i stället höra att det råder någon sorts arbetsbrist, att det är så de ser på saken, säger han.

Enligt MTR:s kommunikationschef Margareta Stefanutti hoppas de slippa varsla personal, men några garantier går inte att ge i nuläget. Att enbart omplacera personal löser bara en del av problemet, säger hon.

– Den krassa verkligheten är ju att vi har fått en minskad beställning från SL med 6 procent, som vi behöver anpassa oss till.

– Det finns lediga positioner på olika platser i organisationen där vi behöver folk, absolut är det så, men det räcker inte hela vägen.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se