Global enkät

Ekonomiska krisen över anser företagsledare

1:37 min

Ekonomikrisen är över, enligt en av de största undersökningarna bland företagsledare. Företagens syn på framtiden är nu i stort sett tillbaka på samma nivå som innan krisen. Följden blir ökade nyanställningar, enligt Dennis Nally som är styrelseordförande för revisionsjätten PricewaterhouseCoopers som står bakom undersökningen.

Presskonferenssalen var överbefolkad när PricewaterhouseCoopers årliga undersökning av världens VD:ar tror om framtiden presenterades här i Davos i går kväll.

Företagsledarnas bedömningar av sina kommande affärer anses vara en tillförlitlig konjunkturmätare.

Mer än hälften av de 1 200 vd:ar från 69 länder som ingår i undersökningen har stort förtroende för utvecklingen det närmaste året. Och räknar med ordentliga ökningar av sina intäkter.

Det är en kraftig ökning jämfört med i fjol, då bara var tredje svarade samma sak. Mer än hälften av företagsledarna säger dessutom att de planerar nyanställningar. Det är också en kraftig ökning jämfört med i fjol.

Men optimismen är ojämnt fördelad över världen: I Asien och övriga tillväxtregioner gnuggar företagsledarna händer inför den närmaste framtiden. I västeuropa däremot finns de mest bekymrade vd:arna.

Men överlag visar undersökningen en optimism-ökning som förvånade Dennis Nally. Det verkar som om företagsledarna inte längre oroar sig för en ny nedgång, en så kallad double dip, sa han.

– Företagsledarna är inte längre i en överlevnadsfas, sa Dennis Nally.