State of the union

Samarbete och mittenpolitik teman i Obamas tal

2:41 min

USA:s president Barack Obama höll sitt årliga linjetal till nationen, det så kallade State of the Union, i natt svensk tid. Obama uppmanade till mer samarbete över partigränserna och utlovade satsningar på forskning och utbildning för att skapa nya jobb.

Mer samarbete och mer mittenpolitik. Det var huvudbudskapet i president Barack Obamas högtidliga linjetal till nationen.

Obama utlovade nya satsningar för att skapa fler jobb, och betonade bland annat behovet av bättre forskning och utbildning.

USA måste bli bäst i världen när det gäller forskning och företagande, sa Obama. Talet präglades av kompromissanda, men innehöll få konkreta nya förslag.

Det här var första gången som Obama höll ett State of the Union-tal inför en kongress där republikanerna är i majoritet. Talet var sockrat med löften om mittensamarbete, bland annat när det gäller sänkta företagsskatter och stramare statlig budget.

Det krävs smärtsamma nedskärningar för att minska budgetunderskottet, sa Obama.

Han föreslog en frysning av vissa statliga utgifter de kommande fem åren, något som redan dömts ut av republikanerna som otillräckligt.

Budgetunderskottet är utom kontroll, sa kongressledamoten Paul Ryan i republikanernas officiella svarstal. Han hävdade att underskottet späs på genom Obamas sjukvårdsreform.

Liknande kritik kom också från den konservativa teparty-rörelsens frontfigur i kongressen, republikanen Michelle Bachmann.

Men under Obamas timslånga och tv-sända tal syntes i alla fall en sorts samverkan över partigränserna, även om den mest var symbolisk.

Demokrater och republikaner satt för ovanlighetens skull sida vid sida, istället för att dela upp sig enligt partitillhörighet.

Men en stol stod tom. Skottdådet mot kongressledamoten Gabrielle Giffords, har fått oss alla att enas, oavsett parti, sa Obama.