Debatt om våldsbejakande extremism i riksdagen

Våldsbejakande extremism diskuterades i dag i riksdagen i en debatt som begärts av Sverigedemokraterna. De övriga partierna såg lika allvarligt på all form av våldsbejakande extremism, medan Sverigedemokraterna ensidigt pekade ut islamistisk våldsbejakande extremism som det stora problemet.

Åkesson nämnde självmordsbombaren på Drottninggatan före jul och de fyra misstänkta svenskar som gripits i Köpenhamn misstänkta för förberedelse till terrorbrott mot en tidningsredaktion.

Debatten om islamism har präglats av beröringsskräck enligt Åkesson.

– Man kan inte jämföra till exempel militanta veganer i Umeå med jihadister från Mellanöstern. Det är helt olika grupper, som måste bekämpas på olika sätt, och det verkar tyvär inget annat parti i den här församlingen förstå, åtminstone inte att döma av vad vi hört hittills, sa Åkesson.

– Vi behöver skärpt lagstiftning och vi behöver en nationell handlingsplan och vi behöver inte minst kartlägga islamistiska attityder i det svenska samhället, sa Åkesson.

Justieminister Beatrice Ask, moderaterna, svarade att extremism av alla slag ska bekämpas och förebyggas. Hon sa också att det finns människor som vägrar att acceptera grunden för vårt samhälle och som är beredda att skada andra för att få igenom sin vilja.

Ask svarade också på bland annat befarade svagheter hos polisen:

– Det är viktigt tror jag att vi håller oss till fakta och till sanningen, och framför allt att vi ser framåt.

– Jag är lite bekymrad, Jimmie Åkesson, för varje gång jag kommer till EU-nämnden, och ska diskutera åtgärder när det gäller internationellt samarbete, för att bekämpa och upptäcka och motarbeta extremism, så säger Sverigedemokraterna nej, per definition, sa Ask.

Centerpartisten Johan Linander betonade att det redan finns en lagstiftning och åtgärder som vidtagits för att sättas in mot terrordåd. Framför allt sker det inom EU-samarbetet, sa Linander.

Övriga riksdagspartier argumenterade alltså för att all våldsbejakande extremism ska behandlas lika. Ingen grupp ska pekas ut framför den andra. Sverigedemokraternas utpekande av islamister kan till och med leda till större motsättningar och våld, sa Centerpartiets Johan Linander:

– Vilka handlingsplaner och strategier föreslår Sverigedemokraterna för att motverka rasism? För att motverka att någon vilsen rasist går omkring och skjuter människor för att de har fel hudfärg? Jag har inte hört ett ord om det.

– Att ställa vi mot dem, att peka ut en grupp som ansvarig för enskildas våldsdåd. Att försämra möjligheterna för människor att känna sig välkomna i det svenska samhället. Att peka ut en grupp som det största hotet mot landet. Det är en grogrund för extremism, våldsbejakande extremism, och jag tycker det är sorgligt att Sverigedemokraterna inte förstår detta.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson svarade efter debatten:

– Jag tycker det är fullt rimligt när man pratar islamistisk terrorism att man pekar ut islamister som den skyldiga gruppen.

Linander efterlyste också er åsikt om det som hände i Malmö?

– Jag tycker det är väldigt lågt att prata om Malmöskytten i det här sammanhanget, för det är två helt olika saker som jag ser det.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven Erik Österberg, sa att all form av extremism måste bekämpas. Kontrollen av religiösa friskolor bör skärpas och Österberg hoppades att samtalen med regeringen om skolpolitiken ska leda fram till detta.

– Vissa vill peka finger och kollektivt skuldbelägga alla Sveriges muslimer. Vi socialdemokrater vill i stället arbeta brett tillsammans med Sveriges muslimer. För oss är vanliga muslimer är lösningen inte problemet, sa Österberg.

Miljöpartiets Maria Ferm varnade för att den personliga integriteten kan hotas om kontroll och övervakning mot våldsbejakande terrorism blir för omfattande.

– För att bekämpa våldsbejakande extremism, måste vi välja våra medel noga, och inte göra varken populistiska utspel om mer övervakning eller göra fördomsfulla kollektiva skuldbeläggningar, sa Ferm.

Ferm framhöll att den övervägande delen av terrorbrott i Europa begås av separatister och nationalister. I Sverige är det huvudsakligen höger- och vänsterextremister som står för det politiska våldet.

Folkpartisten Johan Pehrsson efterlyste en nationell handlingsplan mot terrorism.