Vetenskaplig valjakt ifrågasätts av aktivister och forskare

Tonläget mellan myndigheter och aktivister när det gäller valjakt har hårdnat rejält. Japanska fiskerimyndigheten menar att man måste fånga ett antal valar för vetenskapliga studier, något som ifrågasätts av både aktivister och valforskare. Dessutom finns det frågetecken kring det valkött som blir över ifrån den vetenskapliga jakten. Klotet har besökt Japan och tagit reda på mer.

Fiskeauktionen drar igång på världens största fiskemarknad för partihandel,Tsukijis i Tokyo, i Japan tidigt på morgonen. Här är det faktiskt inte val utan små och stora tonfiskar som nagelfars och säljs efter tuff budgivning. Klockan fem på morgonen ligger de meter långa kropparna frysta på cementgolvet i skarpt sken från lysrören. Handlarna går omkring i stövlar, hugger med knivar och synar köttets kvalitet med ficklampa. Stora pengar är i omlopp.

När jag går utanför auktionsrummet är risken stor att bli överkörd i den extremt intensiva skytteltrafiken med fiskbilar och mopeder. En polis försöker hålla ordning. Här jobbar ungefär 60 000 människor. Några timmar senare är alla fiskar upptinade. Av de tusentals fiskestånd som finns här, är det inte många som säljer just valkött - nämligen bara två!. Och valköttet har inte behövt gå igenom någon auktion eftersom priset här är fastställt av regeringen. 

- Det här säljer de som en biprodukt från den japanska forskningen, som de säger, och har gått igenom alla kontrollstationer, berättar Wakao Hanaoka, från 

Valköttet ser ut som mörkt hästkött, och det är svår att tro att det kommer från ett havslevande djur. Här är det främst vikvalskött som säljs. Det är godkänt av den japanska fiskerimynigheten och enligt myndigheten har de DNA spårning på allt kött som säljs för att just kontrollera att allt är korrekt. 

Totalt finns det någonstans mellan en halv miljon och en miljon i världen och den japanska forskningsflottan dödar knapp tusen om året. Greenpeace kritiserar hanteringen och är främst kritisk till att det behövs någon valforskning där man får restprodukter av dödade valar. Men man ännu mer kritisk mot att valkött också säljs på en annan marknad, en illegal.

Tidigare motorcykelföraren Toru Suzuki var en av dem som avslöjade den illegala marknaden för valkött. Jag åker söderut förbi största hamnen Yokohama och till den ort där Toru Suzuki bor, vi träffas på ett café utomhus. Han och en annan aktivist fick tips om valköttet från en tidigare besättningsman från ett av valfångstfartygen. Så när det 130 meter långa moderfartyget gick i land i södra Japan så följde man vad som fraktades av från båten

De klädde sig i besättningens kläder, gick in på lagret, nickade med huvudet åt personalen, och gick fram till de 50 - 60 paketen lika stora och tunga paketen, och valde ett paket. På varudeklarationen stod det att paketet skulle innehålla kläder, men det var valkött.

- För mej är det här verkligen tecknet på ett stort brott säger Toru Suzuki.

De kallade till presskonferens för att avslöja vad de hade hittat, och sen lämnade de paketet direkt till åklagaren. Toru tyckte det kändes som att de ägde media för en dag i Japan, men redan där började de få skarp kritik för tillvägagångssättet.

Några dagar senare startade förundersökningen kring valköttet. Men efter en månad lades den ned. Och samma dag som förundersökningen lades ned blev Toru Suzuki och hans kompanjon själva gripna. Fem poliser kom upp på hotellrummet. Totalt hade man avsatt 75 stycken poliser. Sen fick de sitta i häkte i 26 dagar, utan att veta vad de var anklagade för.

- VI måste ha tryckt på rätt knapp för de behandlade oss som terrorister. Valfångstforskningen är så politisk i Japan.

Toru Suzuki är kanske inte den mest typiske Greenpeace aktivisten. Han körde superbike professionellt i många år. Men även om han fått betala för sitt engagemang ångrar han ingenting.

- Jag har aldrig varit en miljöperson, och det är kanske en konstig karriär. En del av mina gamla racerkollegor säger jaja, du börjar betala av dina miljöskulder nu, men du har fortfarande inte betalat tillräckligt, säger de.

Men det är inte bara ett eventuellt dåligt samvete som driver honom, utan också upprördhet för hur myndigheterna agerar.

- Jag hatar verkligen affärer som inte har sunt förnuft, den här regeringens betalda och skattebetalda forskningen kring valfångst är bara skit, tycker Toru Suzuki.

Åter i Tokyo tar jag mig till regeringskvarteren intill kejsarpalatset för att träffa en av regeringens högste talespersoner i valfångstfrågor, Joji Morishita, internationell förhandlare på Fiskeridepartementet. Han konstaterar att man nästan har 100 procentig kartläggning på DNA från valar som fångas, och att det därför inte ska kunna finnas en svart marknad för försäljning, i så fall handlar det bara om gammalt fryst valkött. Det Greenpeace kritiserar måste istället vara gåvor efter avslutad forskningsfångst, menar Joji Morishita.

- Det ser ut som att vissa besättningsmän inte behöver köttet, och då ger det till andra, säger Joji Morishita. Men grundproblemet att valar behöver dödas i forskningssyfte är han väldigt tydlig med

Vi har forskning med metoder utan att döda, men viss forskning går inte att bedriva utan att döda valar, säger Joji Morishita. Det han beskriver är att för att kunna bedöma bestånd av valar, och deras utveckling måste man kunna avgöra ålderna på de olika bestånden. Det sker genom att titta i valarnas öronvax, där vaxet lagras likt årsringar på ett träd.

Men Thomas Lyrholm, svensk valforskare på , som sitter i den vetenskaliga kommitten i internationella valfångskommissionen håller inte alls med Joji Morishita. Varken att det behövs valjakt i forskningssyfte, eller att öronvax är en bra metod att bestämma ålder på.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se