Konsument

Dyrt att vara modell för en dag

1:47 min

Företaget The Studio lockar kunder att prova vara modell för en dag. Man lovar gratis styling och fotografering. Men Michaela Adamec i Umeå kände sig lurad att sedan köpa bilderna för dyra pengar.

Efter fotograferingen erbjuds kunden att köpa en cd-skiva med bilderna. Prislappen: 1650 kronor.

– Det kändes som om säljarna tvingade till sig ett snabbt köpbeslut. Jag brukar inte gå på grejer, men så gjorde jag det. Jag kände bara att nej, det här är fel, säger Michaela Adamec.

Fotomodell, en dröm för många men verklighet för få. Men hos företaget The Studio lovas kunden få vara modell för en dag. Företaget marknadsför sig som Sveriges första och största inom makeover och fotografering. Kunderna stylas av professionella makeup-artister och blir studiofotograferad. Ung som gammal, man som kvinna, modellvan eller inte... Alla är välkomna!

Michaela Adamec blev medbjuden av en vän, men kände sig skeptisk redan från början.

– Vi fick börja med att checka in och sedan fick man en lista där man skulle rekommendera det här företaget till sina vänner och det tyckte jag var jätteskumt. Det känns ju jättekonstigt att rekommendera någonting som man inte har gjort.

Efter två timmars väntan följde smink, hårstyling och studiofotografering, allt gratis precis som utlovat. Men när Michaela Adamec sedan blev inkallad till ett rum med en säljare kände hon att hon inte riktigt hann med i vad som hände.

– De var aldrig något snack om att inte köpa några bilder utan det var hela tiden snack om att vi tar bort de ni inte vill ha. Säljaren sitter och tittar på bilderna och säger åh, den där var fin, den måste du ta. Det känns inte valfritt då för på något sätt faller man för något slags grupptryck.

– Man går dit av fri vilja och sedan köper man bilderna av fri vilja men sedan kändes det inte som att det var den fria viljan som styrde utan då var man påverkad någonstans, säger Michaela Adamec.

Michaela ångrade sig och ville lämna tillbaka bilderna men det gick inte för det var bara en dags öppet köp och då fick plomberingen inte vara bruten.