Orienten säljer på nytt i New York

En 1800-talsmålning av den franske målaren Jean Léon Gérôme (1824-1904) sålde för dubbla utropspriset på Christie's i New York på onsdagen. Framgången speglar en förnyad efterfrågan på så kallad orientalism i konsten.

På fredagen öppnar utställningen Orientalismus in Europa på Hypo Kunstalle i München, med omkring 150 målningar och skulpturer i en genre som länge legat i giftskåpet. Dels för att det i hög grad handlar om ett akademiskt måleri från 1800-talet som konstvärlden sett ned på, åtminstone sedan modernismens genombrott.

Dels för att det är den västerländska, exotiserande synen på Mellanöstern, främre Asien och Nordafrika som förmedlas.

Men Orientalismus in Europa är inte ensam i sitt slag. 1800-talets orientalistiska måleri dammas av i flera aktuella utställningar, och just Jean Léon Gérômes måleri visades nyligen på Musée d'Orsay i Paris. Och museernas nyvaknade intresse sammanfaller med marknadens. På en annars ganska trög marknad för äldre måleri har orientalismen fått ett kraftfullt uppsving: Sotheby's ägnar en egen avdelning åt genren under sin Londonauktion i maj, och på Bonhams i Dubai ägnar man en egen specialauktion åt "orientalist art" i april.

Intresset för detta ofta exotiserande och fördomsfulla måleri verkar framförallt komma från - orienten.

– Om orientalismen kommer starkt beror det nästan uteslutande på spekulanter från mellanöstern, säger specialisten Simon Edsor till The Art Newspaper.

Jean Léon Gérômes målning Master of the Hounds är utförd 1871 och mäter endast 33 x 25 cm. Den bjöds ut för 700.000-1.000.000 USD och klubbades på onsdagen för 1.650.500 USD.