Vårdnadstvister

En varböld av frustration och misstro

Enligt FN:s barnkonvention har varje barn rätt till skydd mot övergrepp. Samhället har ett särskilt ansvar att ingripa vid minsta misstanke om missförhållanden för barnet. Idag ska vi granska en vårdnadstvist. En av flera tusen i svenska domstolar varje år. I centrum står en 10- årig och en 7-årig flicka och deras pappa och mamma. Du kommer att få höra pappan berätta familjens historia, chefen på deras socialkontor och en doktor i processrätt som talar om vad lagen säger om barnens situation. Du kommer inte att få höra mamman eftersom hon vägrar vara med. Hennes advokat är upprörd över att vi gör programmet mitt under pågående rättsbehandling. Men kan programmet skynda på utredningen en enda dag så är det värt det. För barnens skull.

Anna Kaldal är doktor i processrätt vid Stockholms universitet och hon är specialist på just barnfokus i lagtexterna. Pappan i den här familjen säger sig ha bevis för att mamman varit berusad många gånger när hon haft hand om barnen.

Men en enda gång har rätten funnit bevis och då bestämdes tillfälligt att barnen skulle bo hos honom men nu pågår en vårdnadsutredning som såsmåningom ska leda fram till ett definitivt beslut. Anna Kaldal, beskriver hur myndigheterna ska handskas med ett misstänkt missbruk...