Sarkozy vill reglera råvaror

1:36 min

Oroligheterna i Nordafrika är ett återkommande ämne på Världsekonomiskt Forum i Davos, som inleddes i dag. De är delvis följden av en världsekonomi i obalans och kraftigt stigande matpriser.

Frankrikes president Sarkozy, ny ordförande för G20-gruppen, vill göra matprisökningarna till en av sina huvudfrågor under ordförandeskapet.

– Afrika har sina ögon på oss och Afrika kan skilja på fagra löften och den verklighet de ser, säger president Sarkozy.

Årets möte med Världsekonomiskt forum här i det soliga Davos sker i skuggan av oroligheterna som sprider sig i norra Afrika - oroligheter som åtminstone delvis drivits fram av protester mot kraftigt stigande priser på mat. Och president Sarkozy har satt de höga och snabbt skiftande priserna på mat och andra råvaror högt på sin agenda under sin tid som ordförande för G20.

Han lägger en stor del av skulden på rena spekulationer i råvaror, det vill säga spekulanter köper upp stora mängder råvaror, driver därmed upp priset, och kan tjäna stora pengar på operationen.

Han vill att G20 ska diskutera någon form av reglering av marknaderna för råvaror.

Inflationen och framför allt priset på mat har varit ett återkommande tema här i Davos.

Den kände amerikanske ekonomen Nouriel Roubini varnar för att just prisutvecklingen på råvaror är en av de saker som kan leda till ett bakslag i världsekonomin, säger han. Nouriel Roubini blev känd som Doctor Doom, Domedagsdoktorn, när han varnade för att en allvarlig finanskris var på väg långt innan den blev verklighet.

– Se på vad som händer i Tunisien, Egypten, Marocko och Algeriet. Stigande matpriser leder till allvarliga sociala och politiska svårigheter, säger Nouriel Roubini.