Egypten

Blockerat nät läcker ändå

2:43 min

De senaste dagarna har olika sociala medier, bland annat Facebook och Twitter, blivit censurerade i Egypten. Något som gjort att det blivit svårare för folk att hålla koll på vad som händer och var demonstrationerna kommer att hållas.

Men det finns andra vägar för informationen att komma fram på nätet och en del av den trafiken går via Sverige.

Bilderna och andra vittnesmål från Egypten kommer in till nätaktivistgruppen Telecomix, som delvis styrs från Sverige.

– Den här bilden visar en person som blivit skjuten med hagelgevär, säger en av Telecomix medlemmar som vill använda sitt chattnamn, ETU. 

När Twitter, Facebook och Skype blockeras av myndigheterna, så erbjuder de en möjlighet för personer i Egypten eller på andra platser att komma runt censuren och ändå sprida information.

Utrikesminister Carl Bild har skrivit på sin mikroblogg att han är "Oroad över rapporter om restriktioner för sociala medier i Egypten" och Olof Ehrencrona, som jobbar med nätfrihetsfrågor på svenska Utrikesdepartementet, säger att allt arbete mot censur på nätet, är positivt.

– Det är viktigt att hålla nätet öppet för att ge folk möjlighet att utrycka sina uppfattningar, säger Olof Ehrencrona.

Bland rapporterna som kommit in till Telecomix de senaste dagarna kan man bland annat läsa vittnesmål som "de försöker stänga av oss från resten av världen", "såg tre döda och en polis" eller frågor som "var är demonstrationerna just nu?"

Och reaktionerna från användarna är positiva.

– De är nöjda att de finns folk som bryr sig om de vanliga människorna, säger ETU.