Vargungar inte redo för utplantering

1:40 min

Det är orealistiskt att plantera ut vargvalpar ifrån djurparker redan i vår, något som miljöminister Andreas Carlgren gått ut med att man vill göra för att stärka den svenska vargstammen.

- Huvudanledningen till att det inte kan ske i vår är att det inte har diskuterats. Inte ens  djurparksföreningens medlemmar har hörts i det här, utan det är ju en teoretiskt möjlig metod, men det måste diskuteras igenom mycket mer än vad som gjorts hittills, säger Mats Amundin, adjungerad professor i Zoologi vid Linköpings universitet stamboksförare för varg i Svenska djurparksföreningen.

Många blev förvånade när miljöminister Andreas Carlgren under en presskonferens på torsdagen gick ut med att man redan i vår ska plantera ut djurparksfödda vargar: "Det första som kommer att ske sker i vår genom att vargvalpar som föds i våra djurparker, ska när de valparna har rätt förutsättningar, flyttas till vargrevir ute i naturen".

Mats Amundin på djurparksföreningen säger att förutom de förberedelser som måste göras och som kan ta många år så är det inte säkert att djurparksvargarna är genetiskt lämpliga att sätta ut i det vilda. Det kan nämligen finns de som är för nära släkt med dem i vilt, något som Mats Amundin nu undersöker tillsammans med genetiker på Stockholms universitet.

- Det kanske inte är så smart att föra tillbaka de generna i den här inavlade vilda populationen. Och det är en sån sak som vi också måste få tid på oss att analysera och tänka efter lite grann, säger Mats Amundin.

Ytterliggare en problem är att det inte kommer födas särskilt många vargvalpar i djurparkerna i år.

- Just i år är det många djurparker som håller på med generationsskifte eller som för tillfället inte har reproduktion. Vi kan inte välja helt fritt.

- Så att plantera ut varg från djurparker i vår är i princip omöjligt?

- Ja det är min bedömning idag iallafall, säger Mats Amundin.