Bildt: Det är oacceptabelt

1:08 min

I Egypten försöker regeringen stoppa informationsflödet inför nya regeringsfientliga demonstrationer. Internet stängs ner över hela Egypten, likaså mobiltrafiken. Det här är oacceptabelt, säger utrikesminister Carl Bildt.

– Det är så gott som unikt. Vi har sett en gång tidigare att Kina stängde ner en provins och vi såg att Burma stängde ner 2007, men det här är första gången ett land försöker stänga ner internet helt och hållet. Det är en åtgärd som vi inte kan annat än fördöma, säger Carl Bildt till Ekot.

De har också gripit ett antal oppositionsledare?

– Vi har ju rätt begränsad information, men generellt sett måste man säga att framtiden för Egypten är inte att stänga ner internet utan att öppna upp det politiska systemet. Där är det viktigt att man nu inriktar sig på det presidentval som ska komma i september, att det kan ske på sådant sätt att människornas aspirationer efter förändringar, som är naturligt för det här är ett land i stora ekonomiska svårigheter, att de kan komma till demokratiskt uttryck, säger Carl Bildt.

Vad tycker du att omvärlden bör göra i det här läget, är det något EU bör göra?

– Självfallet att uppmana till att respektera fredliga demonstrationer, de måste vara fredliga från bägge håll. Sedan har vi självfallet ett intresse av en fredlig utveckling i Egypten, en fredlig förändring, Egypten i riktning mot ett öppnare samhälle och en öppnare ekonomi, säger Carl Bildt.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sa i dag i Davos att yttrandefriheten måste respekteras i Egypten. Han uppmanade också de styrande i länderna i Mellanöstern att ta tillfället i akt att se över hur man bemöter folkets legitima krav, skriver nyhetsbyrån AFP.