Sverige kan sälja sina utsläppsrätter

2:07 min

Sveriges överskott på utsläppsrätter kan komma att säljas till andra länder. Det står klart efter att frågan i dag har debatterats i riksdagen.

De rödgröna partierna vill att Sverige avstår från att sälja utsläppsrätterna, som värderas till cirka sju miljarder kronor. Men enligt miljöminister Andreas Carlgren skulle det gå att sälja rätterna, utan att de globala utsläppen ökar.

– Systemet fungerar så att lyckas vi minska utsläppen bra, som vi har gjort, så får Sverige ett överskott. Danmark har tvärtom ett underskott. De behöver köpa till sig ett utsläppsutrymme. Om vi annullerar eller sparar kommer Danmark att köpa det här utrymmet från något annat land. Utsläppen påverkas i den delen inte ett dugg, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Enligt Kyotoprotokollet har alla länder rätt att släppa ut en viss mängd koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären. Eftersom Sverige har klarat att minska sina utsläpp mer än avtalet kräver finns det alltså ett överskott på utsläppsrätter. Men Miljöpartiets Gustav Fridolin var inte alls imponerad av miljöministerns argument för att en försäljning inte skulle påverka utsläppen globalt.

– Jag trodde faktiskt inte att jag skulle få höra Andreas Carlgren köra ett gammalt hästhandlarargument. ”Om inte vi säljer dem till Danmark så säljer ju någon annan dem”, säger Gustav Fridolin.

De rödgröna partierna vill alltså annullera utsläppsrätterna så att inget annat land ska kunna släppa ut den koldioxid som Sverige har avstått från att släppa ut.

Socialdemokraternas Matilda Ernkrans, som är ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, var i dag besviken över att miljöministern inte ville lova att utsläppsrätterna inte ska säljas.

– Jag skulle önska att miljöministern här i dag faktiskt skulle säga att ”jag som miljöminister ska göra allt i min makt för att ge den respekt och den uppskattning till alla de människor i Sverige som har gjort det här möjligt.” Jag inser att du har en stark man att brottas med i Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, men Andreas Carlgren, du är Sveriges miljöminister, säger Matilda Ernkrans.

Andreas Carlgren sa efter debatten att det inte finns några planer på en försäljning, men någon garanti för att Sverige inte ska sälja sina utsläppsrätter blev det alltså inte i dag.

– Vi ska ge de fulla beskeden när vi också vet de internationella förutsättningarna och spelreglerna, säger Andreas Carlgren.

Så någon garanti har du inte?

– Det är inte garantier som kommer att vara lösningen på det här, utan det är klara besked.