Sveriges Radio öppnar Radioleaks för allmänheten

Sveriges Radio kommer inom kort att öppna Radioleaks. Det är en tjänst som gör det möjligt att digitalt överlämna känslig information på ett säkert sätt.
– Med Radioleaks kan alla som vill på ett säkert, krypterat och anonymt sätt delge oss information som man på ett eller annat sätt tycker är intressant, säger Rolf Stengård, redaktör för undersökande journalistik vid Sveriges Radio.
– Sen bedömer och bearbetar vi informationen på sedvanligt sätt för att skapa journalistik, säger Rolf Stengård.

Radioleaks formas som en säker krypterad tjänst där information enbart kommer att kunna läsas av en mycket liten grupp undersökande journalister på Sveriges Radio, det medieföretag som har högst förtroende bland den svenska befolkningen.

Radioleaks handlar inte om att ta emot information med syftet att enbart publicera den och bryta ny offentlighet. Informationen ska bearbetas av journalister och bedömas av reportrar och ansvariga utgivare, för att skapa journalistik.

– Radioleaks gör det möjligt för en källa att lämna information och vara anonym. Källan kan också välja att på ett säkert sätt lämna information som gör det möjligt för oss att ha kontakt. Sveriges Radio tar källskyddet på allvar och kommer inte att avslöja identiteten på någon källa som väljer att ge oss information, säger Rolf Stengård.

– Att ta beslut om att överlämna information, att bli en källa, att vara en whistleblower, det är inte ett lätt beslut. Med skapandet av Radioleaks vill vi dock säga att Sveriges Radio är redo att ta emot materialet, säger programdirektör Björn Löfdahl.

För mer information:
Björn Löfdahl, programdirektör
08-7845019
0705-833694

Rolf Stengård, redaktör för undersökande journalistik
073-056 70 60
08-784 71 18

Bengt Arwén, presschef
08-784 17 59
bengt.arwen@sr.se