Arbetsmarknad

Eje jobbar heltid för 3 400 i månaden

1:54 min

Utförsäkrad, inskriven på Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti och just nu inne i ett fas 3-jobb där du får 3 400 kronor i månaden. Känner du igen dig?

Så är det för Eje Lundell som blev utförsäkrad efter lång tids sjukskrivning. Nu jobbar han heltid för 3 400 kronor i månaden.

– Arbetsgivaren får 5 000 i bidrag. Arbetsgivaravgiften behöver han inte betala och här sitter jag med 3 400 i månaden. Hur många är det som kan leva på det, säger Eje Lundell.

Efter utförsäkring från a-kassan eller Försäkringskassan hamnar man i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti. Och om man sedan inte lyckas få ett jobb inom 450 dagar efter det, så hamnar man i Fas 3.

Där är det tänkt att man ska få sysselsättning hos en privat, offentlig eller ideell arbetsgivare, sysslor som annars inte skulle blivit utförda. För det får man 65 procent av det ekonomiska stöd man fick förr, i Eje Lundells fall aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Eje Lundell säger att han gillar jobbet, men det är inga småsysslor han gör. Han är en fastighetsskötare.

– Det är bara synd att det är för lite pengar. Jag är en fastighetsskötare och en fastighetsskötarlön i dag är 22 000 kronor.

Arbetsgivaren behöver inte betala arbetsgivaravgift, lön eller försäkring. Arbetsgivaren får 225 kronor per person och anvisningsdag för att täcka handledarkostnader med mera.

Eje Lundell försöker vända på varje krona, varje dag.

– Jag får i alla fall så jag kan köpa ett par jeans som jag inte kunnat på ett bra tag. Eventuellt finns det så jag kan få lite bättre mat också, jag och min fru. Det får jag hoppas, säger Eje Lundell.