Hägglund lovar att tuffa till sig

1:54 min

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund mötte i dag, för första gången efter valet, sina partikollegor i kommuner och landsting, när partiet samlades i Norrköping för att diskutera sin framtida politik. Göran Hägglund, som fått intern kritik efter höstens val, bland annat för att partiet inte syns i alliansen, lovade att tuffa till sig.

– Vi inser självklart alliansens betydelse för Sveriges utveckling. Den är omistlig. Men ingen ska heller tvivla på att vi finns i svensk politik för att företräda våra värderingar, vår egen politik och ingen annans, sa Göran Hägglund i dag.

Nästan 1 000 kristdemokrater samlas i två dagar för att diskutera partiets politik efter höstens dåliga valresultat. Det är allvar nu, sa Göran Hägglund som fått en hel del intern kritik under hösten.

En del av den kritiken har handlat om att Kristdemokraterna hamnat i skuggan i alliansen och Moderaterna har fått dominerade den politiska scenen.

Göran Hägglund försökte i dag flera gånger markera Kristdemokraternas position gentemot de andra borgerliga partierna. Bland annat stack han upp mot Fredrik Reinfeldt och Moderaternas förslag på ett sjätte jobbskatteavdrag.  Han betonade också att Kristdemokraterna vill verka för att ändra det som blev fel i regeringens sjukförsäkringsreform.

– Justeringar ska ske för att det ska bli som tänkt och vi kommer att bevaka detta med falkögon mina vänner, sa han.

Den interna kritiken mot Göran Hägglund och partiledningen ledde i höstas till att han samlade partistyrelsen för att diskutera ledarskapet. I dag beskriver kristdemokrater på kommundagarna stämningen som god och konstruktiv, ett parti som fått krisinsikt. Men en av de vassaste kritikerna från i höstas, Uppsalas kommunalråd Ebba Busch, tyckte inte att Göran Hägglund levde upp till förväntningarna.

– Jag hade förväntat mig att han skulle leverera det som han sa i höstas att han skulle leverera nämligen staka ut vägen vart vi ska gå någonstans.

Uppsala som distrikt har också nominerat Mats Odell som partiordförande, men han vill inte ge något besked idag.

– Det är klart att om partiet skulle be mig att bli partiledare, då måste jag överväga det men jag tycker inte att det är aktuellt i dag.