EGYPTEN

Lördagens händelseutveckling i Egypten

Under kvällen har USA:s president Barack Obama, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister har alla gått ut med uppmaningar till president Mubarak att inleda en reformsprocess.

22:18

USA:s president Barack Obama, som har kallat sitt nationella säkerhetsråd till ett krismöte om Egypten, har upprepat sina krav på konkreta demokratiseringslöften av Mubarak.

20:42:

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister har alla gått ut med uppmaningar till president Mubarak att inleda en reformsprocess.

De ber också regeringsmakten att avstå från att bruka våld mot civilia demonstranter.

20:27:

Ett 40-tal israeler flyr Egypten i ett nödflygplan, däribland familjemedlemmar till israeliska diplomater, enligt AP som pratat med en israelisk representant. Planet ska ha varit utskickat av israeliska utrikesdepartementet.

19:54:

Den egyptiske oppositionspolitikern Muhammed ElBaradei uppmanade i dag president Mubarak att avgå och snarast lämna Egypten.

ElBaradei sa till tv-kanalen al-Jazira att utnämningen av en vice president och en ny premiärminister inte räcker för att få slut på revolten mot Murabaks styre.

Det egyptiska parlamentets talman sa i dag att det inte finns några planer att tidigarelägga val i Egypten. Därmed tillbakavisar han krav från demonstranter.

Val ska enligt planen hållas i Egypten i september i år.

18:55:

Bankerna i Egypten håller till följd av oroligheterna stängt under söndagen, som normalt är veckans första bankdag, rapporterar TT. Beskedet lämnades på lördagen av vice riksbankschefen Hisham Ramez.

Enligt honom har bankerna god likviditet. Han säger sig inte heller tro att det blir ett långvarigt fenomen om utländska investerare nu skulle hämta hem sitt kapital.

Även börsen, som föll med 16 procent på två dagar när demonstrationerna började, håller stängt söndag, rapporterar TT.

18:22:

TT:s utsände rapporterar att många kvarter nu bevakas av medborgargarden, av allt att döma för att avvärja plundring. Gardena upprättar sina egna vägspärrar.

Vid byggnader som står i brand sker inga försök av brandkår att släcka.

17:45:

– Jag känner mig hedrad att få bevittna detta. Jag är stolt över att vara en del av det här. Det egyptiska foket har talat och de kommer inte att gå härifrån förrän de har fått igenom sina krav, säger en ung kvinna till korrespondent Cecilia Uddén på Tahrirtorget.

Folkfesten fortsätter på torget, rapporterar Cecilia Uddén. Männsikor är lyckliga och kramas, sjunger nationalsången och skanderar slagord.

Det är tydligt att den vice president som Mubarak har utsett, Omar Suleiman, inte accepteras av folket.

Cecilia Uddén rapporterar också om rykten att president Mubaraks söner har flytt landet.

17:04:

I Egypten har Ahmad Shafiq utnämnts till ny premiärminister av president Mubarak. Han var flygminister i den tidigare regeringen och tidigare chef för flygvapnet.

16:45:

På Tahrirtorget pågår en stor folkfest med bland annat flera kända intellektuella egyptier och oppositionsprofiler.

Armén har kört segervarv runt torget, tillsammans med de demonstrerande folkmassorna, och viftar med egyptiska flaggor.

– Det är slut för Mubarak nu, rapporterar Cecilia Uddén.

Vid inrikesdepartementet är stämningen fortfarande hotfull. Armén hyllas liksom på Tahrirtorget i närheten, men polisen skjuiter fortsatt skarpt mot demonstranter i försöket att skydda den sista symbolen för den nuvarande egyptiska staten.

16:29:

Egyptens president Hosni Mubarak har utsett chefen för underrättelsetjänsten Omar Suleiman till vice president, rapporterar den statliga nyhetsbyrån.

Det är första gången som Mubarak utnämner en vicepresident.

– Han är precis som Mubarak, detta innebär ingen förändring, sade en demonstrant utanför inrikesdepartementet till Reuters strax efter utnämningen av Omar Suleiman till vicepresident.

Televisionen rapporterar att Hosni Mubarak har suttit i krismöten hela dagen.

16:19:

Cecilia Uddén befinner sig på Tahrirtorget i Kairo och berättar att folket jublar och att arméns soldater ska ha anslutit sig till demonstranterna.

Ännu finns inga officiella uppgifter från vare sig armén eller president Mubarak om ett eventuellt ställningstagande från militärens sida.

16:00:

– Jag mötte just en ung man som hade blivit skjuten när han hade varit ute och handalt mat. Han deltog inte ens i protesterna. Det är stor nervositet just nu, rapporterar Cecilia Uddén.

Från Kairo rapporteras att plundrare har lyckats ta sig in i Egyptiska museet, där bland annat världsberömda fynd från farao Tutankhamons grav finns.

Två faraoniska mumier ska ha förstörts, enligt den egyptiske riksantikvarien som har inspekterat skadorna.

Både privatpersoner och särskilda turistpoliser försökte hindra skadegörelsen. Biljettkontoret på museet plundrades också.

Muslimska brödraskapet, som samlar det religiösa motståndet mot den egyptiska regimen och är landets största oppositionsrörelse, säger att man stödjer ett fredligt maktskifte.

Brödraskapet vill att en övergångsregering utan president Mubaraks maktparti ska bildas och att övergångsregeringen ska genomföra val.

14:56:

Enligt tv-kanalen Al-Jazira ska polisen ha öppnat eld för att stoppa det tusental demonstranter som på eftermiddagen försöker storma inrikesdepartementet i centrala Kairo.

I natt avsatte president Hosni Mubarak sin regering, och meddelade samtidigt i sitt tv-tal att han själv sitter kvar och att en ny regering ska bildas.

Regeringen avgick formellt vid ett möte vid elvatiden. Den nya regeringen ska också presenteras i dag.

Den egyptiska militären har gått ut i statlig tv och vädjat till medborgare att inte samlas i grupper och att efterleva utegångsförbudet. Överträdelser kommer att bestraffas, meddelades i tv-sändningarna.

Det nattliga utegångsförbudet i Kairo, Alexandria och Suez har utökats, meddelar statlig egyptisk tv. Det gäller nu från klockan 16 till klockan 08 på morgonen.

Våldsamma sammandrabbningar rapporteras i staden Ismailia vid Suezkanalen på lördagen, enligt AFP. Det kommer också uppgifter om att skarp ammunition har använts i Alexandria, där sammanstötningar mellan polis och tusentals demonstranter pågår på lördagen, enligt Reuters.

Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei, som blev dränkt av en vattenkanon och hindrad av polis i fredags, meddelar att han åter tänker bege sig ut på gatorna.

– President Mubarak förstod inte budskapet från det egyptiska folket. Hans tal var en stor besvikelse, sade Mohamed ElBaradei till fransk tv.

09:54:

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén är på plats i Kairo, och hon rapporterar att inte en enda polis syns ute på gatorna och att ordningsmakten verkar ha brutit samman.

– Nu återstår att se hur armén agerar, säger Cecilia Uddén.

Armén möttes med värme och jubel av folket när den kommenderades ut på gatorna igår. Hittills har militären intagit en passiv roll och till exempel ägnat sig åt att säkra radio- och tv-huset.

– Det är ett mycket ovisst läge nu, och en oro för att det ska bli totalt kaos, säger Cecilia Uddén.

Regeringspartiets högkvarter i Kairo står fortfarande i brand. Polisen använde i går tårgas, vattenkanoner och gummikulor mot folkmassorna. Antalet döda och skadade i protesterna var ännu på lördagsförmiddagen oklart.

Nyhetsbyrån Reuters har räknat samman rapporterna om antalet döda i Egypten. Minst 74 liv har krävts sammanlagt sedan protesterna för att förmå president Mubarak att avgå inleddes, men antalet återges med reservationer eftersom förhållandena är kaotiska och protester har ägt rum på många platser.

Dödsfallen i Kairo, Suez och Alexandria i fredags uppgår enligt sammanställningen till 68. Uppgifter från vårdkällor på lördagen går ut på att omkring 2 000 har skadats i hela landet under veckan, också detta sagt mot bakgrund av att protesterna fortsatt under lördagen.

En säkerhetskälla uppger enligt AFP att 60 procent av polisstationerna i landet stuckits i brand, bland dessa 17 polisstationer i huvudstaden.