UD ser över reserekommendationer

1:13 min

UD kommer i dag att se över reserekommendationerna till Egypten för svenskar. Rapporter om orosyttringar även i turistorterna vid Röda Havet igår kväll gör att man nu gör en ny prövning, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

– Vi är naturligtvis bekymrade över det här läget. Under natten till söndagen fick vi indikationer på att plundringar hade skett, visserligen i begränsad omfattning, i Hurghada och Sharm el Sheik. Det ska ha riktats mot affärsverksamhet, säger Joakim Larsson.

Under förmiddagen har EU-ländernas ambassadörer i Kairo träffats, bland annat för att prata ihop sig om vilka reserekommendationer som ska gälla för Egypten. 

Hittills avråder UD från resor till fyra stora städer i Egypten, inklusive Kairo och Alexandria. Men än så länge är det grönt ljus till Röda havskusten.

Apollo skickade iväg ett plan till Hurghada imorse klockan halv sju. 26 av 183 resenärer avstod från att åka.

Enligt Apollos informationschef Kajsa Moström är det lugnt i turistorterna vid Röda Havet nu, och resenärerna på plats är inte särskilt oroliga säger hon.

--  Vi har en ganska klar bild av hur läget är på turistorterna, och det är fortsatt lugnt även om det igår kväll förekom en del orosyttringar. Det är inget som har spritt sig under natten utan nu på morgonen är det lugnt igen, säger Apollos informationschef Kajsa Moström.

Samtidigt väljer andra länder att evakuera sina medborgare. Amerikanska ambassaden i Kairo uppmanar nu på förmiddagen alla amerikaner att lämna landet så snart som möjligt. Man erbjuder från och med i morgon evakueringsflyg till Europa. Turkiet skickar också flygplan för att evakuera sina medborgare från Egypten.