Söndagens händelseutveckling i Egypten

Oppositionsledaren och fredspristagaren ElBaradei anlände till Tahrir-torget i Kairo. När han talade till demonstranterna sade han att det "inte finns någon väg tillbaka" för revolten och att "förändring kommer inom några dagar".

02:08:

Många länder har beslutat att börjat förbereda för att evakuera sina medborgare från Egypten. USA, Kanada, Japan och Finland finns bland de länder som överväger att skicka plan till Kairo för att föra människor i trygghet.

Samtidigt har antalet reguljära flygningar från Kairo minskat och på den internationella flygplatsen råder kaos med resenärer som väntat i flera dagar på att kunna lämna landet.

01:42:

I Mubaraks brev till premiärministern antyds ökat utrymme för oppositionspartier men utan några specificeringar.

Mubarak understryker vikten av att snabbt ta steg mot poltiska reformer "i författningen och lagstiftningen, via omfattande dialog med partierna som tillåts ett bredare deltagande", heter det i direktiven.

23:27:

Egyptens president Hosni Mubarak har gett sin nya premiärminister i uppdrag att få ordning på landets ekonomi bland annat genom att skapa jobb och kontrollera inflationen. Det rapporterar den statliga tv:n ikväll.

Under demonstrationerna mot Mubaraks styre har egyptierna också protesterat mot stigande priser och ifrågasatt de stora skillnaderna mellan rika och fattiga.

23:08:

USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron är ense om att Egypten behöver en omfattande politisk reformering som svarar mot de krav på demokrati som det egyptiska folket nu kräver. Det sade en av Camerons talesmän efter att de både västledarna diskuterat läget i Egypten på söndagen.

Från Pentagon kommer också ikväll besked om att USA:s försvarsminister  Robert Gates i helgen varit i kontakt med sin egyptiske motpart, Mohamed Hussein Tantawi, liksom Israels försvarsminster, Ehud Barak, om oron i Egypten. Men USA:s försvarshögkvarter vill inte lämna några detaljer om vad som sades i samtalen med deras nära allierade i Mellanöstern.

Och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har kontaktat Egyptens president Mubarak och uppmanat honom att avstå från våld mot demonstranterna.

20:55:

USA:s president Barack Obama har via telefon diskuterat det som pågår i Egypten med ledarna för Turkiet, Saudarabien och Israel, för att få deras bedömning av det som sker, meddelar Vita huset.

20:38:

President Hosni Mubarak beordrade i kväll att det nattliga utegångsförbudet utvidgas från i morgon och blir en timme längre, rapportrar den statliga televisionen.

Sedan utegångsförbudet infördes i fredags har det trotsats av tusentals egyptier som fortsätter upprepa kraven på att Mubarak ska avgå.

19:15:

Många tvivlar på att ElBaradei kan bli den oppositionsgestalt som många har efterlyst, rapporterar korrespondent Cecilia Uddén.

– På Tahrir-torget där jag var under stora delar av dagen är det inte så många som efterlyser en oppositionsgestalt och i synnerhet inte ElBaradei. Det var ingen hjältes mottagande han fick när han kom och talade, säger Cecilia Uddén.

Men många oppositionspartier i Egypten sätter sin tillit till ElBaradei, de litar på honom, han är högt respekterad om än inte särskilt karismatisk. Bland annat det muslimska brödraskapet tycker att ElBaradei vore en lämplig person att bilda en övergångsregering. 

18:49:

Polisen i Egypten kommer återvända ut på gatorna i morgon, säger säkerhetskällor till Reuters. Man ska då övervaka trafiken och ingripa mot brottslighet, men inte mot demonstranter.

18:15

När ElBaradei talade till demonstranterna sade han att det "inte finns någon väg tillbaka" för revolten.

– Vi har ett huvudkrav: slutet på regimen och början på en ny era, ett nytt Egypten, sade han.

– Jag bugar mig i respekt för det egyptiska folket. Jag ber er om tålamod, förändring kommer inom några dagar.

17:49:

Flera nyhetsbyråer rapporterar nu att oppositionsledaren och fredspristagaren ElBaradei har anlänt till Tahrir-torget.

17:15:

Folkmassan på Tahrir-torget i Kairo väntar på Mohamed ElBaradei, som enligt företrädare för oppositionen och uppgifter som sprids på torget ska tala till demonstranterna under kvällen.

16:00:

Jetplanen fortsätter att vråla över staden, rapporterar korrespondent Cecilia Uddén. De tiotusentals människorna ute på gatorna visar dock inga tecken på att låta sig skrämmas.

– Jag trodde att det var en jordbävning eller en jättexplosion. Det lät fruktansvärt i staden. Den som inte blev rädd måste ha ganska hårda nerver, säger Cecilia Uddén.

De nya stridsvagnarna som har kört in i staden har inte låtit det demonstrerade folket klättra upp på dem eller skriva slagård mot regeringen, vilket har lett till en viss oro.

Stämningen är mycket spänd, och många tror att militären åter står på regimens sida och tidigare bara låtsades ansluta sig till folket.

15:21:

Folkmassan visar inga tecken på att skingras, trots utegångsförbudet. 

– De varnar folket, och säger: "Vi har varit tålmodiga med er - men vi har också kraft", säger Mahmud Abdulwahid, 45-årig lärare, till TT.

Vid varje överflygning möttes planen av jubel från de församlade.

14:56:

Två stridsflygplan har gjort överflygningar över centrala Kairo. I folkmassan på Befrielsetorget var den spontana reaktionen positiv, rapporterar TT:s utsände.

Både flygvapnets aktivitet och stridsvagnarna kan ha samband med att utegångsförbudet träder i kraft klockan 16, klockan 15 svensk tid.

14:41:

Till torget i centrala Kairo har en kolonn på minst ett tiotal stridsvagnar anlänt, men de har stoppats av att folk har lagt sig på fordonen, rapporterar TT:s utsände.

Pansarforden är av en typ som inte tidigare funnits på plats.

Talkörerna tilltar, men soldaterna försöker lugna folkmassan.

Två av stridsvagnarna lämnar Tahrir-torget och kört in på en sidogata, men oron sprider sig i folkmassan.

– De låtsas vara med oss, armén låtsas vara med oss, men är det inte. De kommer att försöka lugna folk så snart som möjligt så att de kan ta kontroll över läget, säger Muhammad Ali, 52 år, på plats.

TT: Är du orolig att de ska använda våld inne på torget?

– Inte nu, men jag tror att de kan göra det i kväll.

12:45

Det finns fortfarande en stark oro över plundringen i Kairo. Men alla som vår korrespondent talat med menar att det är regimen och polisen som står för huvuddelen av plundringen, i ett försök att skapa rädsla och störa revolutionen.

Folket uttrycker också sin önskan om fria val, men hur de ska gå till är man mycket osäker på.

12:33

Egyptisk stats-tv visade på söndagen president Mubarak i möte med de högsta försvarscheferna, inklusive den nye vicepresidenten och försvarsministern, rapporterar Reuters.

12:09

Arabisktalande al-Jazira har stängts av i Egypten. 

al-Jazira har kritiserat de egyptiska myndigheternas beslut och säger att det är ämnat att "censurera och tysta det egyptiska folkets röst". Kanalen påpekar också vikten av att olika sidor får komma till tals i "denna tid av oro och kaos".

11:00

– Medborgargarden finns överallt i staden för att skydda egendom. Folk går runt med påkar och knivar, även små barn. Men folk här tycker att bilden av en plundringsvåg är överdriven, säger Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén, på plats i Kairo.

Under natten rapporterades det om plundringar på flera håll. Egyptiska museet i Kairo har utsatts för plundrare som har slitit huvudet av två mumier och förstört flera statyer och andra klenoder.

10:50

Det egyptiska inrikesdepartementet har evakuerats och skyddades på söndagsmorgonen av militär, efter att säkerhetsstyrkor hindrat demonstranter från att storma byggnaden under natten. Bankerna kommer att hålla stängt i dag.

Ett hundratal personer ska hittills ha dödats under oroligheterna, och enligt Cecilia Uddén förbereds ett begravningståg som ska gå genom Kairo i dag.

En azerisk diplomat finns bland dem som dödats i oroligheterna i går. Det meddelar Azerbajdzjans utrikesdepartement till nyhetsbyrån Interfax.

10:15

Statliga medier meddelade i dag att tv-kanalen al-Jazira förbjuds i Egypten. Den Qatar-baserade tv-kanalen har under de senaste dagarna sänt direkt från oroligheterna i Egypten.

Den avgående informationsministern Anas al-Fiqi har beordrat att al-Jaziras licenser avbryts och pressackrediteringar för anställda dras in, enligt den statliga nyhetsbyrån Mena.

Medarbetare på al-Jazira uppger dock att läget ännu är mycket oklart och kanalen sänder fortfarande direkt.

09:47

Gränsövergången vid Rafah mellan södra Gaza-remsan och Egypten har stängts, meddelar en palestinsk myndighetsrepresentant till AFP. Anledningen är att egyptiska tjänstemän har övergivit posteringen under de senaste dagarnas politiska kaos.