UD avråder från resor till hela Egypten

1:02 min

UD skärper sina reserekommendationer ytterligare och avråder från resor till hela Egypten.

Enligt UD finns det ungefär 8 000-10 000 svenskar i Egypten som har rest dit med svenska resebolag. Det kan även finnas ytterligare cirka 5 000 privatresenärer och svenska medborgare som bor i Egypten permanent.

– Men det är väldigt osäkra siffror, säger Tobias Nilsson vid UD:s presstjänst.

UD:s rekommendationer till svenskar i landet är bland annat att undvika demonstrationer och följa utegångsförbudet.

Rapporter om orosyttringar även i turistorterna vid Röda Havet igår kväll medförde en ny prövning, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

– Vi är naturligtvis bekymrade över det här läget. Under natten till söndagen fick vi indikationer på att plundringar hade skett, visserligen i begränsad omfattning, i Hurghada och Sharm el Sheik. Det ska ha riktats mot affärsverksamhet, säger Joakim Larsson.

Enligt Anders Jörle på UD:s pressjour berörs i första hand de som är på väg till Egypten.

– Det här får implikationer i första hand för dem som ska åka. Det är dessutom en allmän signal om läget där nere.

TT: Är det en uppmaning om att snabbt lämna området?

– Det är en bedömningsfråga på plats. Resebolagen kommer ju sannolikt se över sin verksamhet.

Resenärer ska i första hand kontakta sin researrangör för vidare information om hemtransport.

– Det är inte fråga om en evakueringssituation. Det det handlar om är att inte skicka ner mer folk och det är en signal för den som reser privat att beakta detta, säger Anders Jörle.

Fritidsresor uppger att de ställer in samtliga flyg till Egypten fram till 23 februari. Flyg kommer att gå veckan ut för att ta hem resenärer. De som får förkortade vistelser kommer att få dagsandelar av sin resa återbetalad.

Får man avbryta sin resa med Fritidsresor på förhand så får man den delen man missat i pengar, säger Peter Hellström på Fritidsresors informationsavdelning.

Detur ställer in de två plan, ett från Arlanda och ett från Göteborg, som skulle ha lyft i eftermiddag.

– Vi fördröjde dem för att vi väntade på beslut från UD. Nu ställer vi in de planen, säger Viveca Björkman, marknadschef på Detur, till TT.

Huruvida Detur ska evakuera de resenärer som är på plats i Egypten kan hon inte säga.

Apollo stoppar en avresa till Egypten från Sundsvall som skulle ha avgått klockan 17.35. Totalt har Apollo just nu 2 076 resenärer i Egypten på turistorterna Marsa Alam, Hurghada och Sharm el Sheikh. Vissa har planerade hemresor i dag, och de kommer att åka hem som planerat.

Övriga resenärer ska Apollo ta hem så snart som möjligt, trots att inte UD kräver det.

– Vi har inga flygplan på standby men vi kommer att hitta lösningar för dem de närmaste dagarna, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Även Fritidsresor planerar att flyga hem sina gäster undan för undan. De har cirka 2 250 resenärer i Egypten just nu, fördelade på Hurghada, Marsa Alam och Sharm el Sheikh.

– Vi tar hem våra gäster under den kommande veckan, dels med ordinarie och dels med extrainsatt flyg. Vi räknar med att ta de flesta innan veckan är slut, säger Eva Olivecrona, informatör på Fritidsresor.

Peter Hellström, också informatör på Fritidsresor, säger att läget i Egypten är spänt och svårbedömt.

– Vi har gått ut med information till resenärer i Hurghada om att hålla sig inom hotellområdet och ta det säkra före det osäkra.

TT: Har många hört av sig och varit oroliga?

– Vi får en hel del förfrågningar från resenärer på plats om hur vi bedömer läget, men de flesta är lugna och vill bara ha information.

Under förmiddagen i dag har EU-ländernas ambassadörer i Kairo träffats, bland annat för att prata ihop sig om vilka reserekommendationer som ska gälla för Egypten. 

Fram tills nu avrådde UD från resor till fyra stora städer i Egypten, inklusive Kairo och Alexandria.

Apollo skickade iväg ett plan till Hurghada imorse klockan halv sju. 26 av 183 resenärer avstod från att åka.

Samtidigt väljer andra länder att evakuera sina medborgare. Amerikanska ambassaden i Kairo uppmanar nu på förmiddagen alla amerikaner att lämna landet så snart som möjligt. Man erbjuder från och med i morgon evakueringsflyg till Europa. Turkiet skickar också flygplan för att evakuera sina medborgare från Egypten.

Ekot/TT