EU-ledare kräver fredlig lösning i Egypten

1:44 min

Efter ett möte idag kräver EU:s utrikesministrar att Egyptens regim snabbt ska inleda samtal med bland annat oppositionen. Men Carl Bildt och hans utrikesministerkollegor stödjer inte de som kräver att president Mubarak nu ska avgå.

– Det innebär ju bara att man kräver att general Suleiman ska ta över. Det löser absolut ingenting, utan vi måste tänka längre, säger utrikesminister Carl Bildt. Kravet på fria och rättvisa val är ju ett val som inte handlar om att skifta om några stolar eller att en general byts ut mot en annan. Det tror jag inte leder långt.

EU:s utrikesministrar säger sig nu vilja se en övergångsregering i Egypten som kan bana väg för fria och rättvisa val, även om Carl Bildt säger att EU inte ska lägga sig i hur den övergångsregeringen ser ut.

– Vi kan inte diktera för det egyptiska folket varje detalj i den samhällsomvandling av delvis revolutionerande natur, som nu pågår. Men vi kan ha starka synpunkter om värderingar och grundläggande institutioner.

Flera av EU:s utrikesministrar har idag uttryckt oro för att extrema islamistiska krafter kan få stor makt om president Mubarak avgår. Men enligt Carl Bildt är den stora risken för Egypten just nu att landets ekonomi kan rasa ihop, inte minst på grund av att regimen har stängt av internet i landet.

– Att klippa av alla kontakter med omvärlden för finansiellt system och banksystem ger förödande ekonomiska konsekvenser, som det tar betydande tid att ta sig ur. Om det fortsätter kommer det att göra den politiska situationen ännu mer svårhanterlig.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton efterlyste omedelbara samtal mellan Egyptens president Mubarak och oppositionen. Det egyptiska folkets legitima klagomål måste bli besvarade, sa hon inför mötet i Bryssel.

Catherine Ashton poängterade att det måste finnas en fredlig väg framåt i Egypten, en väg baserad på en öppen och seriös dialog.

Bland EU-ländernas utrikesministrar finns flera som oroas över situationen i Egypten.

På väg in till dagens möte i Bryssel poängterade exempelvis Österrikes utrikesminister, Michael Spindelegger, risken för att extremister tar över i Egypten. Italiens utrikesminister Franco Frattini uttryckte sig i liknande termer. 

Men chefen för EU:s institut för säkerhetsstudier, Alvaro de Vasconcelos, säger nu att det är hög tid att sätta stopp för det han kallar "den rädsla som genomsyrar EU när det gäller demokrati i Nordafrika". 

Han säger till nyhetsbyrån AFP att det inte får vara så att genomkorrupta och förtryckande regimer accepteras av EU bara för att de ses som skydd mot att radikala islamister tar över makten. 

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tonar ner risken för att en radikal grupp som Muslimska brödraskapet får alltför stor makt om det blir fria val i Egypten. 

– Jag skulle inte våga göra någon bestämd prognos för hur ett val skulle utfalla. Det blir som vanligt olika grupperingar, skulle jag tro. Muslimska brödraskapet är en del av det egyptiska politiska landskapet. Men att de kommer att dominera det hela tror jag inte, säger Carl Bildt. 

På förmiddagen har EU-ländernas utrikespolitiska chefsdiplomater förhandlat om ett förslag till slutsatser om Egypten. Enligt källor till Ekot arbetar Sverige för att få till spetsigare formuleringar än det förslag som just nu ligger. 

En sak som EU-länderna verkar vara överens om är att försöka stötta kommande val i Egypten.

– Jag ser ingenting som kan ge stabilitet åt Egypten om vi inte får fria och rättvisa val under detta år. Sedan exakt när och hur, ja, låt oss ha en viss ödmjukhet inför det egyptiska folkets möjlighet att bestämma det själva, säger Carl Bildt.