Norra hälsingland

Internetlarm hindrade tragedi

1:45 min

I natt kunde polisen rädda en 19-årig man i norra Hälsingland som på ett Internetforum skrivit att han skulle ta en livsfarlig dos piller. En person på forumet larmade polisen som kunde ta sig till mannens lägenhet och hitta honom vid liv.

– Det var en person som ringde in och hade sett på ett Internetforum att en person tänkte ta livet av sig. Med hjälp av den personen så lyckades vi komma fram till namn och adress och sedan så kunde patrullen ta sig till platsen och då var killen var vid liv, säger Håkan Kvist som är utredare på polisen i Gävleborg.

Forumet hjälpte inte till

Det var till en början svårt för polisen att identifiera mannen. Forumet som 19-åringen skrev på vägrade lämna ut hans personuppgifter. Så det var istället anmälaren och andra användare på forumet som kunde hjälpa polisen att hitta mannens adress.

– Det är otroligt bra att allmänheten tipsar och hjälper oss fram här för det är inte alla gånger vi får hjälp och får fram uppgifter från de här forumen, säger Håkan Kvist.

I höstas inträffade ett liknande, mycket uppmärksammat fall. En 21-årig man utanför Stockholm, skrev på samma sätt som 19-åringen, på ett Internetforum att han skulle ta sitt liv. Tusentals personer såg detta utan att slå larm och när polisen väl blev informerade, var det för sent.

Snabb anmälan hjälpte till

– Det är inte säkert att vi har tid att sitta och titta på olika forum, det är jättebra att de hör av sig till oss. Bättre en gång för mycket än en gång för lite, säger Håkan Kvist.

Danuta Wasserman är professor i psykiatri vid centrum för suicidforskning och hon tror att debatten efter det tragiska självmordet i höstas kan ha varit bidragande till att 19-åringen i norra Hälsingland räddades.

– Det var en debatt i media och även i skolor och i andra sammanhang och jag kan mycket väl tänka mig att den positiva reaktionen i Gävleborg är till följd av den debatten. Vi får tala om det och våga tala om det, säger hon.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se