Fånge dog i häktescellen

"Kriminalvården måste lita på sjukvården"

1:25 min

Kriminalvårdarna måste lita på sjukhusets bedömning. Det säger Markku Murtosaari, som är skyddsombud på Kronobergshäktet, där en 30-årig kvinna dog efter att ha skickats tillbaka från en akutmottagning.

Kriminalvårdens medicinska expert har tidigare kritiserat sjukvården för att behandla sjuka fångar som andra klassens människor.

Och skyddsombudet Markku Murtosaari säger att kriminalvården måste lita på sjukvården.

– Vi har inte den kompetensen att vi kan avgöra hur pass sjuk en person är. Vi måste förlita oss på det som sjukvården säger.

Om sjukhuset skickar tillbaka en person, då är det det som man får gå på?

– Då är det det vi får tro på, att det inte är någon större fara, säger Markku Murtosaari.

Några timmar efter att den 30-åriga kvinnan skickats tillbaka från akutmottagningen på S:t Görans Sjukhus hittade häktespersonalen henne död i cellen.

Enligt kriminalvårdens medicinska rådgivare, läkaren Lars Håkan Nilsson, är det här bara ett av många exempel på hur fångar behandlas av den vanliga sjukvården.

– Man skickar tillbaka patienter som man aldrig hade skickat tillbaka om de hade sökt på egen hand. Man ser våra intagna som andra klassens människor.

Ekot har utan resultat sökt socialminister Göran Hägglund (KD) för en kommentar.

Christer Karlsson, ordförande i Kriminellas revansch i samhället, Kris, håller med kriminalvårdens medicinska expert.

– Det är alldeles riktigt. Så har vi känt, som har suttit därinne. Det finns två delar i det här. Det ena är att det är svårt att förmå personalen att få komma till sjukhus. Det andra är att när man väl kommer dit så får man ingen hjälp, säger Christer Karlsson, ordförande i Kris.