Arbetsmarknad

Nya regler ger flyttbidrag inom hela EU

2:57 min

Från och med den 1 februari 2011 kan arbetssökande få flyttbidrag för jobb inom EU, EES-länderna och Schweiz. Tidigare kunde man endast få ersättning när man sökte arbete, pendlade eller flyttade inom Sverige. Men nu går det alltså att få ersättning för att söka jobb även i andra länder, och man kan också få flytt- eller pendlingsstöd när man väl fått ett jobb.

Reglerna ändras för att rörligheten inom EU ska öka och arbetsmarknaden för europeiska arbetssökande breddas.

– Man har försökt få jobb här hemma och det här ska stimulera till att kanske våga ta steget och söka sig utanför normalt pendlingsområde eller utanför närområdet, och kanske även söka sig till andra länder inom EU/ ESS, säger Anna Schotte som är rådgivare för det europeiska Arbetsförmedlingsnätet EURES och arbetar på Arbetsförmedlingen i Karlstad.

Ett antal villkor ska garantera att det bara är seriösa arbetssökande som får stödet.

– Man ska vara eller riskera att bli arbetslös, man ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande, och man ska bedömas inte kunna få arbete på eller nära hemorten. De här flyttbidragen får heller inte ges om anställningen är den första efter avslutad utbildning, förutom om det handlar om arbetsmarknadsutbildning eller kommunal vuxenutbildning.

Det finns även tidsbegränsningar. Man ska till exempel vara arbetslös och anmäld som arbetssökande under minst fyra veckor för att ha rätt till flyttstöd. För att få maxbidraget på 20 000 kronor måste man ha varit arbetslös och sökt jobb under ett halvår. Kontraktet på det nya jobbet måste gälla i minst sex månader.

Maxbidrag gäller även för arbetsintervjuer och för pendlingsstöd, och alla detaljer går att hitta på Arbetsförmedlingens sida.  Det finns även begränsningar gällande arbetssökandens ålder.

– För bohagstransport och pendlingsstöd måste man ha fyllt 25 år, men för ersättning för intervjuresa räcker det att man är 20 år, säger Anna Schotte.

Hon noterar att norska arbetsgivare välkomnar beslutet. Hon tror inte att de är något undantag, då svensk arbetskraft välkomnas runt om i EU. Dessutom är det många, i synnerhet unga, som är intresserade av att söka arbete utomlands. Långt innan beslutet trädde i kraft kom flera förfrågningar. Några ville flytta till Storbritannien, andra var intresserade av att söka sommarjobb i södra Europa. Allra först frågade en person om hjälp för att flytta till Belgien.

– Jag tror att det var för kärlekens skull. Men det kan också vara en seriös sökande, absolut! säger Anna Schotte.