Jemens president avgår 2013

Jemens president Ali Abdullah Saleh säger att han efter tre decennier lämnar makten 2013, och inte tänker lämna över till sin son.

Liksom Egypten och Tunisien har Jemen skakats av omfattande demonstrationer mot regimen de senaste veckorna.

Saleh har suttit vid makten sedan 1978, först som president för Nordjemen, och sedan för det enade Jemen.

– Ingen förlängning, inget arv, inget tillbakavridande av tiden, sade Saleh enligt Reuters i ett tal inför en planerad stor demonstration på torsdagen.

Från oppositionella islamistpartiet Islah heter det i en kommentar till Reuters att presidentens initiativ är "positivt", men att man väntar på konkreta åtgärder.

Enligt Islah kommer den stora demonstration som utlysts till torsdagen att hållas som planerat.

Jemen har de senaste åren härjats av en rad interna problem. I norr pågår ett lågintensivt inbördeskrig där regeringsstyrkor bekämpar rebeller ur den shiamuslimska zaidiska folkgruppen, som regerade i Nordjemen fram till 1960-talet.

Samtidigt har motsättningarna ökat mellan centralregeringen i huvudstaden Sanaa i nord och invånarna i det forna Sydjemen kring Aden, som var en brittisk koloni till 1960-talet och därefter styrdes av en kommunistregim fram till 1990, då Jemen och Sydjemen förenades till ett land.

Jemen har dessutom blivit allt mer omtalat i "kriget mot terrorismen", som ett starkt fäste för terrornätverket al-Qaida, genom dess organisation al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap).

Den nigerian som greps i USA på juldagen 2009, misstänkt för att ha försökt spränga ett flygplan med en bomb som han gömt i sina kalsonger, hade terrortränats i Jemen. I höstas upptäcktes flera paketbomber från Jemen som skickats mot mål i USA och Storbritannien.

År 2000 dödades 17 besättningsmedlemmar när terrorister sprängde en bomb intill det amerikanska flottfartyget USS Cole på besök i Aden.

Ekonomiskt är Jemen därtill ett av världens fattigaste länder, med sinande oljetillgångar.

Landet är till ytan något större än Sverige och har cirka 25 miljoner invånare.

(TT)