Medborgargarden ersätter polisen

1:47 min

I Egypten finns en oro för den lagslöhet som hotar. Khaled Alfek som bor i Kairo har i natt varit med och patrullerat sitt kvarter och skulle gärna se snabba politiska förändringar. Men han ser en fara i att våld hotar om Mubarak går nu.

– Det är ett väldigt dilemma, för om han försvinner på en gång, så kommer vi ha ett stort tomrum i den politiska makten i Egypten. Vilket kan leda till kaos och kalabalik.

– Jag har ju till exempel inte sovit på hela natten för att vi måste skydda våra gator på grund av att det inte finns poliser. Så folk har sina egna grannssamverkan.

– Det sker ju skottlossning varje dag, säger Khaled Alfek i Kairo.

Var har ditt medborgargarde fått vapen ifrån?

– Det finns ju vapen, jag vet inte var de fått sina vapen ifrån. Jag har en järnpinne. Men så finns det vissa som har pistoler, shotguns, fast det är inte så vanligt.

– Men vad vi gör är vi stoppar bilar, vi kollar om de är stulna, om de har något stulet i bagaget.

– Om han har något stulet i bagageluckan så tar vi det och lägger undan det i den lokala moskén, så får ägaren komma och genom att beskriva stöldgodset så kan han få tillbaka det.

Vad säger vanligt folk om att ni finns där?

– De är jättenöjda med det. De hämtar te och mat till oss, de tar hand om oss. De är trevliga. Hade det inte varit för oss hade förmodligen tjuvar brutit sig in i deras hus. Tack vare oss kan de sova got.

Men hur kan egyptierna vara säkra på att ni, som ändå inte är utbildade poliser, sköter er?

– Alla går och tar hand om sin egen gata. Ser över ditt hus. Just nu är jag i mitt hus, här sover min mamma, min morbror, min kusin, min kompis, min granne, det sover en familj här.

– De vet att vi gör allt vad vi kan för att skydda dem från de kriminella.