Onsdagens händelseutveckling i Egypten

4:56 min

Ekot direktrapporterar om Egypten. Under onsdagen var det blodiga sammandrabbningar mellan demonstranter och Mubarakanhängare vid Tahrirtorget i centrala Kairo. Flera har dödats och hundratals skadats.

23:08

USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanade på onsdagen Egyptens vicepresident Omar Suleiman att utreda vilka som ligger bakom våldet i Kairo på onsdagen och ställa dem till svars.

22:51

Dagens sammandrabbningar mellan demonstranter och Mubarakanhängare vid Tahrirtorget i centrala Kairo har krävt tre liv, uppgav Egyptens hälsominster strax innan midnatt lokal tid.

639 ska ha skadats, enligt hälsoministern Men nyhetsbyrån Reuters som talat med en läkare på plats på Tahrir-torget rapporterar att mer än 1 500 skadats där idag

22:29

President Hosni Mubarak har hittills inte visat några tecken på att följa kraven på omedelbar avgång och våldsamma gatustrider skakar under kvällen Kairo.

Ledande oppositionella har vädjat om militärens hjälp och USA vässar nu tonen mot regimen.

– Vi är djupt oroade över attackerna mot medier och mot fredliga demonstranter, sade Vita hustalesmannen Robert Gibbs på onsdagen och tillade - med en skärpning av Obamas uttalande - att "förändring måste ske nu" och att "nu betyder nu".

Ekots utsända Agneta Ramberg finns på plats i centrala Kairo.

– Senaste timmen har det hörts skottlossning från trakten av Tahrir-torget. Det är kanske några tusen kvar på torget omringade av Mubarak-anhängare som oppositionen anklagar regimen för att ha betalat och skickat ut till attack i dag. Det har funnits tecken på splittring i oppositionen men det finns en risk för Mubarak att vad som nu händer på Tahrir-torget föser folk tillbaka till proteströrelsens sida för att det är så provocerande och förfärligt, berättar Agneta Ramberg i Ekots 22-sändning.

Uppgifter om att regimen medvetet eldat på oroligheterna under dagen har framförts i flera medier.

– Strategin med det här är att man ska få bort proteströrelsen från befrielsetorget eftersom det har varit symbolen för en slags frizon för dem, säger Ekots Agneta Ramberg.

21:23

Antalet skadade i onsdagens våldsamheter i Kairo är uppe i 611, enligt ett uttalande av landets hälsominister som publicerades på kvällen av den statliga nyhetsbyrån Mena.

21:11

Egyptens vicepresident uppmanade i kväll genom statliga medier de demonstrerande på Tahrir-torget i centrala Kairo att lämna torget och gå hem.

Han förklarade att en dialog mellan de olika parterna är beroende av att protesterna upphör. Vicepresidentens uppmaning riktade sig till båda sidor.

20:16

Enligt en av aktivisterna som kräver Mubaraks avgång uppger för Al-Jazira att de demonstranter som stöder Mubarak nu befinner sig på ett torg cirka 400 meter från Tahrir-torget i Kairo.

20:13

Under en pressträff på onsdagskvällen meddelade Vita husets presstalesman Robert Gibbs att det USA:s ekonomiska bistånd till Egypten inte är garanterat och kommer att utvärderas.

19:08

Alla demonstranter på Tahrir-torget i Kairo uppmanas nu att lämna platsen. Det med anledning av att våldsamma grupper med brandbomber sägs vara på väg till platsen, uppger egyptisk statstelevision enligt al-Jazira.

18:40

Även Ving och Fritidsresor ställer in alla resor till Egypten under resten av vintersäsongen.

18:30

Enligt officiella egyptiska källor har cirka 350 personer skadats i dagens sammandrabbningar i centrala Kairo. En person ska ha dött. Enligt rapporten ska den döde ha arbetat för egyptisk polis eller militär, skriver nyhetsbyrån Reuters.

17.55

Researrangören Apollo ställer in alla vinterns resor till Egypten. Tidigare var alla resor fram till den 23 februari inställda, men nu förlängs den perioden till hela vintersäsongen, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Totalt berörs 20 000 resenärer.

17:45

– Det finns anledning till stor oro. Många befarar en massaker, säger Cecilia Uddén, på plats i Kairo.

17:25

Minst 500 personer har skadats i sammandrabbningarna mellan demonstranter i Kairo i dag, uppger sjukhuskällor för AFP. Många skadade kan fortfarande vara instängda på torget, utan medicinsk hjälp.

17:18

Fyra bensinbomber har kastats på Tahrir-torget i Kairo, in på Egyptiska muséets område, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Armén ska ha släckt bränderna som uppstod.

17:02

USA började i dag evakuera icke nödvändig personal med familjer från Egypten. Någon sådan åtgärd är inte aktuell från Sveriges sida. Men på Kairos flygplats har svenska ambassaden personal för att hjälpa svenskar som vill komma hem.

16:37

Anhängare till president Mubarak släppte cementblock på demonstranter från byggnader runt Tahrirtorget i centrala Kairo i dag, rapporterar AFP.

16:26

Oppositionspolitikern Mohamed ElBaradei vädjar till Egyptens armé att omedelbart ingripa för att skydda människoliv, i den kaotiska situationen på Tahrirtorget i Kairo, rapporterar tevekanalen al-Jazira.

ElBaradei säger också att han har bevis för att civilklädda poliser finns bland Mubaraks anhängare på torget.

16:19

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon säger att attackerna mot fredliga demonstranter i Egypten är "oacceptabelt".

15:57

Det har varit kaotiska scener och hårda strider på och kring Tahrirtorget i dag. Mubaraks anhängare har försökt storma torget och åtminstone 100 personer har skadats, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén.

Det har varit skottlossning vid torget men det förefaller vara militären som skjuter varningsskott.

– Regimen har skapat det kaos man själv varnat för och skulden kommer att läggas på proteströrelsen, säger Cecilia Uddén.

– Alla som varit på torget kan vittna om att det varit helt fredligt. Det är först nu när Mubaraks anhängare kommer som det blir våldsamt.

Förutom civilklädda poliser finns en del av de tusentals fångar som släppts fria den senaste veckan bland provokatörerna som nu försöker ta över Tahrirtorget.

Nu är oron stor över att sammandrabbningarna ska sluta i en massaker.

– Mubarak är reda att döda och förstöra landet för att sitta kvar, säger en av oppositionsledaren ElBaradeis närmaste män till Cecilia Uddén.

15:43

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till Ekot att den våldsamma utvecklingen är vad han fruktat.

15:41

Tevekanalen al-Jaziras utsända rapporterar att hundratals skadats i sammandrabbningarna.

15:35

Hårda strider rasar fortfarande mellan Mubarakanhängare och demonstranter på Tahrirtorget.

Under bevakningen av slagsmålen fördes TT:s utsände Tomas Bengtsson mot sin vilja bort av soldater. De sade

– De sade att det var för min egen säkerhet, sade han på telefon till TT.

Aftonbladets team i Kairo frihetsberövades under flera timmar av egyptisk militär på onsdagen. Tillsammans med en kvinnlig tolk och en manlig chaufför angreps först tidningens reporter och fotograf av en folkmassa.

– De tog våra bilnycklar, chaufförens simkort på mobilen, de skrek, gungade på bilen, satte stenar runt hjulen så att vi inte kunde åka iväg och spottade oss i ansiktet. De fick för sig att vi var israeliska agenter som skulle förstöra för presidenten, säger reportern Karin Östman till den egna tidningen.

15:17

Egyptiska UD avvisar de utländska kraven på ett maktskifte, skriver AFP.

15:15

Även brittiska BBC rapporterar om att motdemonstranterna är civilklädda poliser som fått betalt för att ställa till med bråk.

Egyptiske inrikesministern tillbakavisade tidigare att polisen skulle vara inblandade i protesterna. 

15:04

Skottlossning har hörts där motdemonstranter och regimkritiker drabbar samman, rapporterar al-Jazira.

14:59

Tevekanalen al-Jaziras utsände har sett många som skadats av stenkastningen. Inga skjutvapen ska ha använts.

Sammandrabbningarna som fortfarande pågår sker främst på gatorna som leder fram till Tahrirtorget.

14:40

EU:s utrikeschef Catherine Ashton uppmanade på onsdagen Egyptens president Mubarak att agera "så fort som möjligt" för ett regimskifte, rapporterar AFP.

En talesman för brittiske premiärministern David Cameron sa i dag att en politisk förändring behöver starta genast i Egypten.

14:33

Många av de motdemonstranter som slåss mot regimkritikerna är civilklädda poliser, rapporterar engelskspråkiga tevekanalen al-Jazira. Människor visar upp polisbrickor som de tagit från de attackerande motdemonstranterna.

Mängder av stenar flyger fortfarande fram och tillbaka i luften, rapporterar al-Jaziras utsände.

14:17

Efter en ny offensiv från motdemonstranterna förs flera blodiga skadade över torget, rapporterar TT:s utsände. Vissa fångar har också tagits från motsidan, som demonstrationsvakterna nu försöker föra till soldatposteringar, men som får ta emot hugg och slag längs vägen.

14:07

Det råder stort kaos på Tahrirtorget. Mubaraks anhängare har ridit in på kameler och hästar och är mycket aggressiva och våldsamma mot de protesterande regimkritikerna, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén direkt från Kairo.

– Det här är kontrarevolutionen som sätter in alla medel, säger Cecilia Uddén.

14:03

Enligt al-Jaziras reporter på plats pågår sammandrabbningar på gatorna runt Tahrir-torget. Det är helt uppenbart folk som försöker ställa till med bråk. Beväpnad säkerhetspersonal ska finnas tillsammans med Mubaraks anhängare, säger hon. 

13:36

Flera personer har skadats i sammandrabbningarna, skriver AFP. Militären tittar på medan de båda sidorna slåss och kastar sten på varandra.

13:25

Företrädare för oppositionen säger att civilklädda poliser har stormat Tahrir-torget, skriver AFP.

13:13

Anstormningen av Tahrirtorget har stannat upp, och motdemonstranterna befinner sig en bit in på torget, rapporterar TT:s utsände. Dödläge råder. Bråk förekommer och föremål kastas mellan de två lägren, men inget beväpnat våld pågår.

Armén har inte ingripit för att stoppa sammanstötningen. Personer med små barn i famnen lämnar platsen där konfrontationen äger rum.

Mubaraks anhängare är minst 10 000 och blir bara fler och fler, rapporterar al-Jaziras utsända. Det var troligen detta som fick armén att uppmana demonstranterna att stanna hemma, menar hon.

12:58

Anhängare till Mubarak och demonstranter har drabbat samman i Kairo, uppger AP.

Tusentals Mubaraktrogna går till attack mot demonstranterna på Tahrirtorget och folkmassorna bygger barrikader, rapporterar TT.

– Spring undan, de där är beväpnade, säger en ung man till TT:s utsände.

12:21

På Tahrirtorget fortsätter tusentals människor att protestera mot president Mubarak. Arméns uppmaning att gå hem är ett försök att återgå till normalitet i Egypten, rapporterar Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. Revolten har redan kostat tio miljarder dollar och ekonomin kommer behöva minst sex månader för att återhämta sig, sa en expert i morse. 

För demonstranterna är arméns uttalande ett allvarligt bakslag.

– Armén har sett ut att stå på demonstranternas sida, i måndags sa en talesman att folkets krav är legitima, men nu uppmanar man demonstranterna att gå hem, säger Cecilia Uddén.

Protestledare planerar nya stora demonstrationer på fredag. "Avskedsfredagen" kallar man de planerade protesterna, och syftar då på att Mubarak ska tvingas till att lämna landet.

11:51

Engelskspråkiga tevekanalen al-Jazira har översatt hela det tal som Egyptens president Hosni Mubarak höll i går kväll. Läs talet här.

11:49

Enligt Egyptens statliga nyhetsbyrå MENA har landets parlament ställt in sina sammantäden på obestämd tid, i väntan på en genomgång av resultatet i valet som hölls i slutet av förra året. Valet präglades både av våld och av anklagelser om fusk.

Talmannen i Egyptens parlament säger också att dom förändringar i konstitutionen som president Mubarak nämnde i sitt TV-tal igår bör genomföras inom några månader.

11:33

Utegångsförbudet i bland annat Kairo kortas med tre timmar, uppger statlig tv i Egypten.

Det är nu förbjudet att vistas ute på gatorna från klockan 17 på eftermiddagen till 07 på morgonen, istället för mellan klockan 15 och 08. 

Utegångsförbudet har trotsats av demonstranter i flera dagar, utan att militären ingripit. 

11:24

Utanför utrikesdepartementet vid Nilens östra strand har ett tusental motdemonstranter samlats för att ropa ut sitt stöd till Mubarak, rapporterar TT:s utsände.

– Vi stödjer Mubarak. Han kom från armén, och vi litar på alla från armén, säger 33-årige turistguiden Shrief Mohamed.

11:16

Mångårige mellanösternkorrespondenten Robert Fisk har skrivit ett långt reportage i brittiska tidningen Independent om de egyptiska protesterna. Läs reportaget här.

10:59

Internet fungerar åter i Kairo efter flera dagars avbrott under protesterna, rapporterar AP.

10:44

Den egyptiska armén uppmanar demonstranterna att upphöra med protesterna och återgå till vardagslivet. Kraven har gått fram, sade en talesman för armén i statlig tv.

Militären har tidigare visat en viss lojalitet med folket genom att inte använda våld under protesterna mot president Mubarak. De har också medgett att demonstranternas krav är befogade.

10:40

Den egyptiska börsen kommer att vara stängd även i morgon, rapporterar Reuters.

10:36

Den egyptiska armén kommer att göra ett uttalande strax, rapporterar statlig tv i Egypten.

10:16

Det finns fortfarande anhängare till president Mubarak som öppet visar sitt stöd. Runt 500 anhängare samlades i dag för att motdemonstrera i Kairo och bar banderoller med texten "Ja till Mubarak, för att skydda stabiliteten". I Alexandria blev det bråk när anhängare drabbade samman med de demonstranter som vill se Mubaraks avgång.

09:47

P1-morgon talade i morse med Khaled Alfek, svensk-egyptier som deltagit i protesterna sedan de började. Han tror att Mubarak känner sig förnedrad av folkets protester och att han nu försöker lämna makten utan att bli ännu mer förödmjukad. 

Efter Mubaraks tevetal i går, då han lovade att avgå i höst, tror inte Khaled Alfek att protesterna kommer att bli lika massiva som tidigare.

I P1-morgon medverkade också Lailia Rifaat, svensk-egyptier som bor alldeles nära Tahrirtorget. Hon tycker att Mubarak ska avgå omedelbart och inte vänta till hösten.

– Det känns inte som att man vill ta ett steg tillbaka nu och tilllåta honom att fortsätta, inte i den här situationen, säger hon.

Laila Rifaat berättade också om hur vardagslivet fungerat under revolten. Det är bara vissa mataffärer som är öppna, i övrigt står allting stilla.

– Vi har bunkrat upp med konserver. Det känns lite som krigstid, säger hon.

09:35

Egyptiska finansministern, som nyligen tillträtt, säger att regeringen är "öppen för att diskutera med alla nyanser av politiska åsikter", men nämnde inget om att föra diskussioner med politiska partier, rapporter al-Jazira.

09:04

Jemens president Ali Abdullah Saleh säger att han efter tre decennier lämnar makten 2013, och inte tänker lämna över till sin son, skriver TT.

Liksom Egypten och Tunisien har Jemen skakats av omfattande demonstrationer mot regimen de senaste veckorna.