Magiska skrinet på samiska

6:07 min

Magiska skrinets sagor på samiska

Att berätta myter och berättelser för varandra är viktigt både hemma och nästan överallt i det samiska samhället. Naturen är nära knuten till den samiska kulturen och dess rikedom beskrivs i myter, berättelser och jojkar. Myterna går i arv och berättas från generation till generation.

I det magiska skrinet hör du samiska sagor om det gamla lassot som längtar efter att bli använt igen, Inga och pappa som far till fjälls för att laga stängsel, pojken som blir bortbytt av en underjordisk Haldi, försteningen på julafton och när Lávrra räddade Neiila från jätten Stallo.

Den första sagan kan du höra här, vill du lyssna på resten så kan du gå vidare till Magiska skrinets samiska sida. Där finns även 10 spännande sagor sedan tidigare. Alla sagorna kan du ladda hem som poddradio.

Första sagan:

När Lávrra räddar Neiila - Go Lávrra gájui Neiila

Stallo är en stor och lite skrämmande figur som samerna alltid varit rädda för. Han har en stor renhjord och ibland händer det att Stallo stjäl renar från samerna, och till och med barn. Den här sagan handlar om några samebarn som utan lov begav sig till skogs. Vid en sjö hittade de en båt. De knuffade ut den i sjön och rodde hit och dit medan de skrattade och stojade. Stallo, som alltid höll öronen öppna, såg barnen i båten och slickade sig om munnen...

 Hör resten av sagorna här:

Lär dig 10 ord på samiska:

SvenskaSamiska/Sámi
Hej Bures
Vad gör du? Maid don dagat?
Björn och räv Guovza ja rieban
Underjordisk flicka Háldinieida
Ren Boazu
Skratta Boagustit
Kärlek Ráhkisvuohta
Puss Cummá
Ett, två, tre Okta, guokte, golbma
Hej då Mana dearvan

Fler sagoserier i Magiska skrinet:

Samiska myter

Sameradion har gjort fem barnprogram på samiska med myter om naturen, djuren och var de kommer ifrån. Du kan bland annat höra spökhistorier, om renens ursprung och varför samer började med renskötsel.

Första berättelsen: Räven, Vargen och Lodjuret
Räven, Vargen och Lodjuret är ute i skogen på vandring. Hör hur det gick när Räven försökte lura Vargen.

Björnen och andra berättelser:

Det här är ytterligare en serie med barnprogram på samiska. Du kan till exempel höra berättelsen om Hur björnen miste sin svans.

Hur björnen miste sin svans
Brunbjörnen kommer lunkande, hungrig och trött nerför en bergsluttning uppe på kalfjället. Nedanför berget har rödräven har gjort sig ett hål i isen. Själv sitter räven med svansen i vaken, med en stor fiskhög bredvid sig.