Avgående ECB-chef presenterar räntebesked

1:26 min

En oförändrad styrränta på 1 procent, det väntas den europeiska centralbanken chef Jean-Claude Trichet tillkännage senare i eftermiddag, på presskonferensen som han alltid håller efter centralbankens möte.

Jean-Claude Trichet har styrt ECB i snart åtta år och med bara nio månader kvar vid rodret hårdnar nu kampen om vem som ska ta över efter honom.

Just nu finns egentligen bara två kandidater; den italienska centralbankschefen Mario Draghi och hans tyska motsvarighet Axel Weber, de andra som då och då nämns anses inte ha någon större chans.

Men att sådant kan ändras snabbt, har visat sig de senaste månaderna, så sent som i oktober såg Axel Weber ut att ha gjort sig omöjlig genom att gå ut och varna för att ECB:s stödköp av statsobligationer riskerade att elda på inflationen i eurozonen.

Sådan frän kritik står i skarp kontrast mot den nuvarande chefens stil, Jean-Claude Trichet är känd för att väga varje ord på guldvåg.

Länder i framförallt Sydeuropa, som tycker att det är viktigare att stimulera ekonomin än vad de är rädda för inflation, drog då bort sitt stöd för Weber, men nu, när inflationen i eurozonen faktiskt stiger, ser det plötsligt mycket ljusare ut igen för Axel Weber.

Ingen tidpunkt är satt för när de 17 euroländerna ska välja ny ECB-ordförande, men det antas ske någon gång i vår.

En undersökning som tidningen Financial Times publicerade i tisdags visade att stödet för en tysk vid ECB-rodret är utbrett och betydligt större än för en italienare, ytterligare ett tecken på att det kan bli Alex Weber som håller i presskonferenserna efter bankens räntesammanträden från och med november.