Torsdagens händelsutveckling i Egypten

Egyptens president Hosni Mubarak säger i en intervju med tv-kanalen ABC News att han har fått nog och skulle vilja avgå, men att han är rädd för kaos.

23:22

Premiärminister Ahmed Shafiq sade att inrikesministern inte kommer att hindra fredliga demonstrationer under fredagen, rapporterade statstelevisionen.

Oppositionen hoppas samla upp mot en miljon demonstranter till Kairos gator.

Egyptisk polis ska ha gripit sju yngre ledare som ska ha varit med vid protesterna vid torget. Gripandet ska enligt AFP ha skett strax efter att de besökt oppositionsledaren Mohamed ElBaradei. Enligt släktingar ska personerna ha gripits utanför ett kafé vid pyramiderna i Giza, strax utanför Kairo.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fördömer i en skriftlig kommentar till TT "allt tillgripande av våld i Egypten".

"Attacker på journalister är fullständigt oacceptabelt och de journalister som har gripits måste friges. Jag hoppas att den svenske journalisten Bert Sundström som skadats allvarligt återhämtar sig så snart som möjligt. Enligt uppgift försöker nu personal från den svenska ambassaden i Kairo bege sig till sjukhuset där Sundström befinner sig", skriver Reinfeldt.

Också EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger sig ha uttryckt "stor oro över de oacceptabla attackerna på fredliga demonstranter" i ett telefonsamtal med vicepresidenten Omar Suleiman, enligt AFP.

22:09

Förutom angreppen på journalister har man enligt Ekots utsända Agneta Ramberg konfiskerat många av de kameror som har kunnat visa bilder från Tahrir-torget live.

– Det förefaller som om man är ute efter att genom angreppen på journalister och kameror som kan visa vad som sker att se till att världens ögon inte längre kan riktas mot Tahrir-torget i Kairo. Vart det sedan leder vet vi inte men det ser illavarslande ut, säger Agneta Ramberg, Ekots utsända i Kairo.

21: 44

USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömer i ett uttalande dagens attacker mot journalister i Egypten. Hon uppmanar den egyptiska militären att skydda de fredliga demonstranterna och regimen att påbörja omedelbara samtal med oppositionen.

21:10

SVT:s reporter Bert Sundström är allvarligt skadad. Han befinner sig på ett sjukhus i Kairo, och opereras just nu för knivskador enligt SVT:s Aktuellt.

20:55

Egyptens president Hosni Mubarak säger ikväll att han skulle vilja lämna sitt uppdrag men inte kan eftersom det skulle bryta ut kaos i landet då.

Mubaraks utalande om att han tröttnat på sitt ämbete kommer i en , samtidigt som protesterna mot hans regim går in på den tionde dagen.

Presidenten som beklagar gårdagens blodspillan i Kairo säger samtidigt att han inte bryr sig om vad folk nu säger om honom och att han bara bryr sig om sitt lands öde.

SVT:s medarbetare Bert Sundström som försvann i Kairo under torsdagseftermiddagen hade ännu vid 20.30-tiden inte hörts av.

Egyptens vicepresident Omar Suleiman sade på torsdagen i en tv-sänd intervju att "restriktioner" i samband med framtida kandidaturer till presidentposten var nödvändiga.

Han lät samtidigt demonstranterna på Befrielsetorget förstå att det nu var dags att lämna platsen.

– Upphör med protesterna. Er krav har uppfyllts, sade vicepresidenten i intervjun som var hans första offentliga framträdande sedan han tillträdde posten.

19:00

Sveriges Televisions korrespondent i Kairo, Bert Sundström, är fortfarande bortförd. Man har ännu inte kunnat få klarhet i var han finns. SVT har nu fortsatt kontakt med UD och svenska ambassaden i Kairo. Allt fler angrepp mot utländska journalister har skett det senaste dygnet. Både USA:s utrikesdepartement och företrädare för fem EU-länder fördömde i dag trakasserierna mot journalister.

Många attacker mot journalister inträffade på onsdagen och torsdagen i Kairo. Några av dem:

SVT:s reporter Bert Sundström fördes bort av okända personer på torsdagen. Sex franska journalister, tillhörande bland annat TF1 och France24 har gripits. Washington Post uppgav att Kairo-chefen och en fotograf gripits på torsdagen.Belgiens franskspråkiga tidning Le Soir sade uppgav på torsdagen att det fortfarande var okänt vad som hänt den belgiske journalisten Maurice Sarfatti, som försvann i onsdags. Aftonbladets team i Kairo frihetsberövades under flera timmar av egyptisk militär på onsdagen. TT:s utsände Tomas Bengtsson fördes mot sin vilja bort av militär i onsdags. Han släpptes kort därpå. Även journalister tillhörande bland annat Al-Jazeera, Al-Arabiya, ABC News, CNN och kanadensisk radio har trakasserats, misshandlats eller rånats. (TT-AFP)

17:58

Det Muslimska brödraskapet har blivit inbjudna att delta i en dialog mellan den egyptiska regimen och oppositionspartierna för att få slut på protesterna mot president Mubarak, sa vice president Omar Suleiman i statlig tv i dag.

17:55

Ekots utsända Agneta Ramberg rapporterar direkt från Kairo att det pågår skottlossning just nu.

– Vi har hört skottlossning från torget igen, man har sett spåreld därifrån. Det kan vara varningsskott men man vet inte mer om det just nu, säger hon.

17:45

Utegångsförbudet har inträtt i Kairo men trots det är det mycket folk ute. Motståndarna till Mubarak har bytt taktik och har nu, istället för att ha samlats mitt på torget, så har de delat upp dig och bevakar vägarna in mot torget, rapporterar en av al-Jaziras utsända.

17:32

I Kairo slogs i dag en utländsk person ihjäl på eller kring Tahrirtorget,  uppger sjukvårdspersonal.

Det egyptiska hälsoministeriet sa i dag att 13 människor dödats och 1 200 skadats under det senaste dygnets  oroligheter.

Det kommer rapporter om plundring i olika delar av Kairo.

I en förort har en stormarknad plundrats och satts i brand. Också i andra förorter och stadsdelar har hus satts i brand.

17:25

Sveriges Radios utsända Agneta Ramberg, Cecilia Uddén och Nils Horner medverkade i Studio Ett i dag.

– Det är fortfarande ett mycket spänt läge i Kairo, säger Nils Horner.

Agneta Ramberg berättar om synen på journalister i Kairo just nu.

– Journalister anses vara illvilliga och har framställt Egypten på fel sätt, rapporterar hon.

17:08

Det finns en viss tveksamhet bland folket men de som är på Tahrirtorget har bestämt sig.

– De tänker inte gå förrän Mubarak avgår, säger Sveriges Radios utsända, Agneta Ramberg.

Flera före detta ministrar har fått reseförbud samt fått sina bankkonton frusna "ett försök att blidka oppositionen", säger Ekots utsända Agneta Ramberg.

16:58

Kairobon Pierre säger att motståndarna verkar försöka stoppa försörjningslederna av mat, vatten och medicin till torget.

Utanför hotell Hilton i Kairo pågår ett mindre ställningskrig mellan regeringsanhängare och de som vill ha bort regimen. De regimkritiska har lyckats mota tillbaka Murbarakanhängarna, säger al-Jaziras utsände på plats i Kairo.

16:28

Utländska anställda som arbetar för människorrättsorganisationerna Amnesty International och Human Rights Watch har gripits i Kairo. Polis omringade Hisham Mubarak Law Centre och hindrade dem som försökte lämna byggnanden. En av de anställda hann ringa ut och lät mobilen ligga öppen det hördes hur polisen beordrade alla att ligga ned på mage på golvet. Det är oklart hur många som greps.

16:18

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika sa nu på eftermiddagen att det undantagstillstånd som rått de senaste 19 åren, snart kommer att hävas.

I Jemen uppges att polisen skjutit mot de tiotusentals som i dag demonstrerade mot regimen i huvudstaden Sanaa och andra städer.

Det är oklart om det var gummikulor eller skarp ammunition.

Jemens president Ali Abdullah Saleh har tidigare sagt att han inte kommer att ställa upp i nästa val 2013.

16:10

Den nye egyptiske vice presidenten Omar Suleiman ska snart hålla ett viktigt tal, meddelar den statliga egyptiska televisionen.

Suleiman lovar att de som ställt till med våldsamheter på Tahrirtorget ska gripas och straffas.

15:52

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner berättar om hur flera utländska journalister har trakasserats av polis och militär eller misshandlats av Mubarakanhängare.

Nils Horner fick själv radera dagens intervjuer från sin bandspelare.

– De talade om att vi skulle arresteras, säger Nils Horner.

15:39

Sporadisk skottlossning på Befrielsetorget, Tahrir. Brittiska BBC, som sänder direkt med en vy över torget rapporterar just nu om ny skottlossning. Enligt ögonvittnen på torget skjuter militären i luften.

President Mubaraks son Gamal kommer inte söka presidentposten, sa vice premiärministern i tv.

15:37

Enligt premiärminister Ahmed Shafiq kommer tidigare inrikesministern, Habib al-Adly, att utredas för bristen på poliser under kaoset, skriver TT.

Flera före detta ministrar och höga tjänstemän har också belagts med reseförbud samt fått sina bankkonton frusna "tills dess att nationell ordning åter råder och myndigheter och övervakningsorgan har genomfört sina utredningar", enligt den statliga nyhetsbyrån MENA.

15:16

SVT:s korrespondent Bert Sundström har gripits i Kairo. Det var strax efter klockan två som redaktionen försökte nå honom, men en arabisk röst svarade i telefonen och sa att Sundström hölls fången.

Sedan dess har SVT inte lyckats nå honom.

15:12

USA:s president Barack Obama säger att han och amerikanerna ber att "en bättre dag kommer för Egypten", och att medborgarna kommer att förverkliga sina ambitioner för mänskliga rättigheter och frihet. Det rapporterar AFP.

15:10

Ahmed Shafiq, Egyptens premiärmminister, sa till journalister att hans regering inte har tillräckligt med poliser för att skapa trygghet för Mubarakanhängare och demonstranter under sammandrabbningarna.

Poliserna ska ha åkt hem till sina byar och vägra komma tillbaka, påstod regeringsföreträdaren. Samtidigt sa Ahmed Shafiq att de som protesterar på Tahrirtorget borde lämna det, för de kan inte uppnå något med att stanna.

14:59

När demonstranter ser Mubarakanhängare inne på torget grips de och lämnas över  till militären som tar deras id-handlingar och mobiltelefoner, berättar al-Jaziras utsända.

14:51

I Studio Ett klockan 16 kan ni höra Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktlösning vid Uppsala universitet om hur demokrati kan skapas i ett land som letts av en enväldig härskare i över 20 år.

Ni kan också höra Sveriges Radios Washingtonkorrespondent, Ginna Lindberg, om varför USA:s president Barack Obama inte sätter ner foten när det gäller Mubarak.

14:41

– Jag hade ingen aning om vilka grupper som låg bakom våldet. Om de var organiserade, eller bara opportunister eller vilka de var som startade våldet, sa Ahmed Shafiq.

– Jag var väldigt förvånad över att se kameler på torget. De arbetar ju i turistsektorn, svarade premiärministern en reporter som frågade om han verkligen inte visste vilka som tagit sig in på torget.

14:32

Egyptiska myndigheter tvingade brittiska mobiloperatören Vodafone att sända ut regeringspropaganda som sms under protesterna. Det hävdade Vodafone i dag. Regeringens sms sändes ut redan före våldet bröt ut på Tahrirtorget.

Vodafone hade ingen möjlighet att neka att sända ut dessa sms, eftersom regeringen hänvisade till undantagslagar, men företaget har framfört en officiell protest. Vodafone har fått mycket kritik för sin roll i att släcka ned mobilnätet i Egypten under flera dagar.

Vodafone uppger i ett officiellt uttalande att egyptiska myndigheter via mobilnäten Mobilnil, Etisalat och Vodafone kan skicka sms till sina kunder. Detta har utnyttjats sedan protesterna inleddes. Sms:en har inte skrivits av nätoperatörerna själva.

Det som inträffat är oacceptabelt, uppger Vodafone i sitt uttalande och att de klagat till egyptiska myndigheter.

14:30

Amerikanska UD fördömer det som kallats en gemensam kampanj för att skrämma journalister som bevakar protesterna i Egypten, rapporterar Reuters.

14:23

Ahmed Shafiq, Egyptens premiärminister talar just nu på egyptiska statstelevisionen. Han säger att det som hände i går eftermiddag när våldet bröt ut var beklagligt.

Han säger sig inte förstå hur de som anföll demonstranterna kunde ta sig in på Tahrirtorget. Hur dessa provokationer kunde uppstå kan han inte förstå eller förklara. Han säger att det var många unga, som ju är energiska och skyller delvis våldet på dem. Vi kommer inte att glömma all blodspillan, sa han också.

Premiärministern Ahmed Shafiq försöker gjuta olja på vågorna genom att tala om att båda sidor måste förlåta och det kommer ta lång tid innan såren läks. Eftersom det saknas säkerhet var en av mina uppgifter att se till att det skapas säkerhet. Denna brist på säkerhet har skapat den här situationen.

Det är första gången i Egypten som unga och äldre skyddar sina hem. Något sådant har inte hänt förut här, att familjer tvingas skydda sin egendom. Han lovar en grundlig utredning av det som hände i går, vem som låg bakom, var det en sida, en ledare eller vem bär ansvaret för våldet på torget?

14:20

Samtal mellan regeringen och det liberala oppositionspartiet Wafd har avbrutits. Wafd anklagar regeringspartiet för våldet på Tahrirtorget.

– Vi var på väg mot dialog, men efter de våldsamma attackerna från Nationella demokratiska partiets milis på demonstranterna på torget beslöt vi avbryta alla samtal, sa Yassin Tageldin, vice ordförande i oppositionspartiet.

Flera av partimedlemmarna är tillsammans med ordförande Sayyid Badawi till torget i centrala Kairo.

14:18

Militären använder skottlossning för att undvika nya sammandrabbningar på Tahrirtorget, rapporterar al-Jazira. Armén är på plats för att hålla demonstranter och Mubarakanhängare ifrån varandra.

14:01

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sa under en presskonferens i London att yttrandefriheten, både för demonstranter och journalister, måste skyddas. Det rapporterar Reuters.

– Regeringen bör lyssna mycket noga till folkets önskemål, sa han.

13:55

Egyptens premiärminister Ahmed Shafiq säger att han var redo att bege sig ner till Tahrirtorget för att tala med demonstranterna, rapporterar den statliga nyhetsbyrån MENA.

13:53

Sveriges Radios korrespondenter Nils Horner och Cecilia Udden stoppades också av civilklädda poliser när de var på väg i taxi. Taxin stoppades och de tvingades radera intervjuer som de spelat in tidigare. De anklagades för att vara misstänkta spioner och stämningen var mycket aggressiv tills materialet raderades.

13:48

Intensiv skottlossning hördes vid lunchtid i området runt Tahrirtorget i Kairo, uppger AFP. Andra medier rapporterar om att militären skjuter varninsskott i luften.

13:47

Tre polska tv-reportrar sitter i fängsligt förvar sedan de överfallits av Mubarakanhängare, meddelar informationsavdelningen på kanalen TVP i Polen.

Tidigare meddelade också en myndighetskälla till AFP att en grekisk journalist som arbetar för dagstidningen Khaterimini skadats i tumultet som råder i den egyptiska huvudstaden. Mannen ska dock inte vara livshotande skadad.

13:43

FN sänder två charterplan för att evakuera 350 anställda och deras familjer till Cypern. Enligt FN:s talesman Rolando Gomez ska planen flyga tur och retur två gånger för att få ut alla.

USA har evakuerat 1 900 under de senaste tre dagarna och kommer flyga ut fler under dagen . På flygplatsen väntar 5 000 på att lämna landet, men ett 40 tal flyg väntas avgå under dagen.

13:20

Riskerna ökar för utländska journalister och egyptier, med utländskt utseende. De utmålas i statliga egyptiska tv:n som spioner för Israel, USA eller Iran. Den egyptiske journalisten Wael Abbas säger till TT att det är ett försök att stoppa mediebevakningen.

Aftonbladets utsända blev i går attackerade av en mobb, som kallade dem för mossadagenter.

En reporter och en fotograf från en norska tidning attackerades också av civilklädda män på torsdagen. De blev utsläpade ur en bil och fråntagen utrustning innan soldater kom och förde bort dem från angriparna, skriver TT.

12:45

Ekots utsända, Agneta Ramberg, rapporterar direkt från sitt hotell 500 meter från Tahrirtorget. De sidogator som demonstranter lyckats ta sig in på torget från verkar täppas till nu, rapporterar hon.

– De som kommer med medicin och förnödenheter trakasseras och stoppas av regimtrogna, säger Agneta Ramberg.

Alldeles nyss kom rapporter om att militären har börjat försöka skilja Mubarakanhängarna från demonstranterna.

12:35

Demonstranterna inne på torget har under natten byggt upp barrikaderna runt torget till högre höjd. Längre bak samlas stenar i gjutesäckar som bärs fram för att användas i slaget.

Det tillverkas också sköldar av korrugerad plåt och karosseridelar från utbrända bilvrak, skriver TT.

12:30

Ekots Per Enander har intervjuat Mustafa Nassr som varit på Tahrirtorget.

– Det är otäckt, vem vet vad som kommer att hända, kanske blir det en ny attack, säger Mustaffa Nassr.

12:22

Stenkastning uppstod när Mubarakanhängare försökte köra bort demonstranter som hade samlats i närheten av Tahrirtorget, skriver Reuters.

Det var de värsta våldsamheterna sedan morgonen, säger ett vittne.

12:18

För proteströrelsen är nu att hålla Tahrirtorget det allra viktigaste, rapporterar Ekots utsända i Kairo, Agneta Ramberg.

– Det kan ses av hela världen i direktsänd tv. Det är en fortsatt påtryckning på Mubarak att gå nu, säger hon.

Den nye premiärministern i Egypten bad om ursäkt i statlig tv i dag och lovade att våldsamheterna under gårdagen och natten ska utredas. Han ska också ha skickat en delegation till torget för att tala med proteströrelsen.

– Det har proteströrelsen redan avfärdat, det blir inga samtal så länge Mubarak är kvar, säger Agneta Ramberg.

11:38

Wael Nawara, från oppositionella partiet al-Ghad, tillbakavisar bestämt alla uppgifter om att oppositionen skulle vara i förhandlingar med regimen, skriver TT.

Han kallar påstående om sådana förhandlingar "ett medietrick" och att den "opposition" som avses är de regimsanktionerade oppositionspartierna.

– Det är de gamla partierna, de har dansat efter regimens pipa hela tiden och de har också ett ansvar i detta, säger Nawara till TT.

11:30

Egyptens regering har meddelat att man kommer utreda det dödliga våldet i Kairo, enligt statlig tv. Premiärministern Ahmed Shafiq bad också om ursäkt för att fredliga demonstranter attackerats, enligt BBC.

Ledarna för de stora EU-länderna Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien skärpte i dag tonen mot Egypten. I ett gemensamt uttalande krävde man att regimen omedelbart inleder ett överlämnande av makten till en brett sammansatt regering.

Man fördömde också våldet mot fredliga demonstranter och journalister.

11.25

Läkare på Tahrirtorget har uppgett för al-Jazira att sju människor dödades under nattens våldsamheter. Uppgifterna är obekräftade.

11:22

En medlem av den libanesiska Hizbollah-rörelsen som dömts till 15 års fängelse har utnyttjat den kaotiska situationen i Egypten för att rymma, uppgav egyptiska säkerhetskällor på torsdagen.

Rymlingen, Sami Chebah, har utpekats som ledare för en Hizbollah-cell som smugglade vapen till Gazaremsan genom Egypten, skriver TT.

11:00

Mohamed ElBaradei och Muslimska brödraskapet avvisar förslaget från premiärminister Shafiq om samtal, och kräver att president Mubarak först lämnar sin post, rapporterar Reuters.

– Vi vägrar att mötas. Alla förhandlingar hänger på att Hosni Mubarak stiger av och är även avhängiga av säkerhetsläget på Tahrirtorget, sade ElBaradei i telefon till nyhetsbyrån.

10:59

Mubarakanhängare har brutit sig igenom den av armén upprättade buffertzonen i Kairo, enligt AFP.

Demonstranter har satt upp barrikader på Tahrirtorget för att hindra Mubaraks anhängare, rapporterar al-Jazira.

10:44

I Jemen demonstrerar tiotusentals vid universitetet i huvudstaden Sanaa för att protestera mot president Ali Abdullah Saleh. På en annan plats, Befrielsetorget, har lika många anhängare till presidenten samlats.

Jemens president sade i går att han lämnar makten år 2013, efter 30 års styre, och lovade att hans son inte ska ta över.

10:24

Egyptiska armén har skapat en 80 meter lång buffertzon mellan demonstranter och Mubarakanhängare, skriver Reuters.

Det är första gången armén handlat beslutsamt för att undvika våldsamheter.

10:05

Egyptens vicepresident Omar Suleiman har inlett samtal med landets politiska partier i syfte att få ett slut på protesterna som skakat landet i tio dagar, skriver TT.

09:48

En pensionerad egyptisk general säger till brittiska BBC att armésoldater står redo att öppna eld mot Mubarakanhängare, om de attackerar demonstranter i dag.

Samme general säger att armén kommer att vända sig mot Mubarak och att han kommer att ha avgått som president redan i morgon.

09:36

Enligt vittnesuppgifter rör sig Mubarakanhängare beväpnade med knivar och käppar mot Tahrirtorget i Kairo, skriver Reuters.

Svensk-egyptiern Laila Rifaat, boende nära Tharirtorget, har hört rykten under morgonen om bussar med Mubarakanhängare som är på väg på Tahrirtorget.

– Det ser ut som det kommer trappas upp, säger Laila Rifaat.

09:31

Muslimska brödraskapet, som anses var den största organiserade oppositionsgruppen i Egypten, krävde på torsdagen att Mubarak avgår, skriver Reuters.

09:26

Proteströrelsen finns kvar på Tahrirtorget men det är ett krig som kommer att pågå under dagen, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén. 

– Ingen sida kommer att ge sig, säger hon.

09:21

Karim Sadek, boende i Kairo, fanns med på Tahrirtorget fram till sent i går kväll.

– Det var riktiga gatustrider. Man var rädd när de började med väldigt aggresiva taktiker som att kasta sten men det var bara att slå tillbaka, det finns inget annat att göra, säger han.

I dag kommer Karim Sadek att demonstrera på Tahrirtorget igen.

– Det är oacceptabelt att världen står och ser på och inte gör någonting, säger han.

07:57

Egyptens hälsovårdsminister uppger nu att fem personer dödats under nattens våldsamheter på Tahrirtorget i Kairo.

Totalt 836 har tagits till sjukhus, varav 86 fortfarande är kvar. De flesta ska ha skadats av stenkastning och slag med metallrör och käppar, enligt hälsovårdsministern.

På morgonen ska militären ha börjat gripa människor på torget, skriver TT. 

07:00

Mubarak-anhängarna har inte lyckats ta över Tahrir-torget, rapporterar Cecilia Uddén, som tror det blir en fortsatt kamp om torget i dag. Det är få i Egypten som tvivlar på att Mubarakanhängarna som stormat torget har tillhört säkerhetsstyrkorna, vilket förnekas av dem själva.

06:00

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén, rapporterar att det varit en mardrömsnatt och att det rått stor panik. Armén har inte ingripit, men det går rykten om att USA nu varit i kontakt med högsta arméledningen, med uppmaningar om att skydda proteströrelsen.

Tv-kanalen al-Jazira rapporterar att en femte människa skjutits ihjäl av Mubarakanhängarna.

05:30

Demonstranten Mona Seif bekräftar för al-Jazeera att skottlossning riktats mot obeväpnade civila män, kvinnor och barn på torget.

Mona Seif är också kritisk till att den egyptiska armén, trots sin närvaro runt torget, inte ingripit mot skottlossningen.

05:15

USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömde i ett telefonsamtal till Egyptens vicepresident Omar Suleiman nattens "chockerande" blodiga händelser. Hon manande den egyptiska regeringen att hålla "de skyldiga till dessa våldsamma händelser ansvariga för deras handlingar."

04:28

Ännu har det inte kommit så många reaktioner på de senaste timmarnas händelser, men USA har uppmanat resterande amerikanska medborgare att lämna Egypten omedelbart.

03:00

Vid tretiden i natt svensk tid började intensiv skottlossning höras på Tahrirtorget i Kairo.

Enligt al-Jazeeras korrespondenter på plats riktades bland annat automateld mot obeväpnade män kvinnor och barn på torget.

Det kommer obekräftade uppgifter om både döda och skadade, uppger flera medier.

02:00

Sjukhusen i Kairo vädjar via Twitter till frivilliga för att komma in och hjälpa till med alla skadade, det rapporterar tevekanalen al-Jazeera.

al-Jazeeras korrespondenter vid Tahrirtorget rapporterar också att torget är avstängt, och att många regimkritiska demonstranter är instängda.

Dessutom uppges att lastbilar kör i skytteltrafik till Tahrirtorget och levererar brandbomber till Mubarakanhängare.

Demokratidemonstranter och Mubarakanhängare har kastat sten, molotovcocktails och andra brinnande föremål mot varandra, och från taken har Mubarak-anhängare släppt stora stenblock mot människor på Tahrirtorget.