Regionfrågan

SD vill inte blanda östgötar med smålänningar

1:51 min

I Östergötland är alla partier i landstinget överens om att bilda en Östra Götalandsregion med Småland och delar av Sörmland. Utom SD, som menar att regionen hotar den östgötska identiteten.

– En östgöte är en östgöte och en smålänning en smålänning, säger Markus Wiechel, som är Sverigedemokraternas distriktsordförande i Östergötland.

Det är naturen, identiteten och det kulturella arvet som gör att det skiljer på invånarna beroende på vilken sida landskapsgränsen de bor, enligt Wiechel.

Vill ha avtal istället
Och östgötarnas identitet försvinner om de bildar region med smålänningar och sörmlänningar. Det anser alltså SD som är ensamma i landstinget om att kritisera den tänkta storregionen.
– Vi jobbar främst för en gemensam identitet mellan folk, man kan väl kalladet lokalpatriotism.

Regionerna ska sjösättas år 2015 och ersätta dagens länsindelning. Men Sverigedemokraterna vill inte ha någon regionbildning, partiet vill istället ha avtal mellan länen, säger Markus Wiechel.

"Typiskt Sverigedemokraterna"
Men så här svarar Torbjörn Björlund, distriktsordförande i Vänsterpartiet, på SD:s kritik.
– Det är ju typiskt Sverigedemokraterna att de ska nån sorts konstig identitet på just östgötar och smålänningar - det är ju bara nys, sånt de alltid använder och det kan vi bortse från, tycker jag.

Men det finns en oro att demokratin och medborgarnas inflytande minskar med en storregion. Samtidigt som en risk att verksamheter centraliseras. Något som Torbjörn Björlund håller med SD om.
– Organisation och tjänsteutövning måste vara spridd över området så inte det är centraliserat till ett enda ställe.

jakob.kindesjo@sr.se