Europeiska centralbanken

Väntat beslut om oförändrad ränta

1:37 min

Den europeiska centralbanken ECB lämnar sin viktigaste ränta oförändrad på en procent. Det står klart efter bankstyrelsens möte tidigare i dag. Beslutet var väntat, men mötet följdes ändå noga av analytiker, som letar efter tecken på hur banken ska tackla den stigande inflationen i eurozonen.

– Det är befogat att noga övervaka inflationen, sa ECB-chefen Jean Claude Trichet. 

I januari var inflationen 2,4 procent, klart över centralbankens mål och den högsta inflationen i eurozonen på två år.

Den europeiska centralbanken i Frankfurt erkänner att inflationsspöket just nu lurar i kulisserna, men förutspår ändå att prisstegringarna kommer att avta mot slutet av året, och att de på sikt kommer att ligga i linje med bankens ständigt upprepade mål om en inflation på nära, men under, två procent.

ECB och andra centralbanker har hållit nere kostnaden för att låna pengar för att på så sätt stimulera ekonomin under den rådande krisen. Men med stigande inflation kan det agerandet börja ifrågasättas.

Imorgon träffas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel, och då kommer den rådande krisen i eurozonen förstås att stå högt upp på dagordningen.

En konflikt mellan länder som vill fortsätta att stimulera ekonomin med låga räntor, och de som vill undvika högre inflation, kan uppstå.

I EU:s största ekonomi Tyskland har de stigande priserna redan lett till krav på löneökningar.

Kraven ses som befogade här i Tyskland eftersom ekonomin går som tåget. Men stigande tyska löner skulle helt klart göra det svårare för den europeiska centralbanken att hålla inflationen under två procent.