
Utländska journalister trakasserade i Kairo
Flera utländska journalister som rapporterar om oroligheterna i Kairo har trakasserats av polis och militär eller misshandlats av anhängare av president Mubarak. Sveriges Radios korrespondenter tvingades att radera sitt material, efter att ha omringats av polis.
– Folk är arga, det har kommit dåliga människor hit.
Den egyptiske polismannen hade just tvingat mig att radera dagens intervjuer från min bandspelare. Tillsammans med min kollega Cecilia Uddén hade jag just intervjuat några människor i en fruktaffär.
På ytan verkade allt lugnt i den välbeställda stadsdelen Zamalek i centrala Kairo, även om de vi pratade med var oroliga över landets kris. Några hade verkat misstänksamma över vilka vi var egentligen.
Plötsligt, när vi skulle åka vidare, stegade en bister civilklädd polis med walkietalkie fram och beordrade ut vår taxichaufför ur bilen, medan han tillkallade högre befäl.
Efter en stund omringades vi av 5-6 poliser, medan förbipasserande stirrade. "De kan vara israeliska spioner" sa en av poliserna, "de är här för att förstöra vårt land", sa en annan. De talade om att vi skulle arresteras.
Efter en stunds diskussion tilläts vi åka vidare, med en skarp varning. Andra journalister har råkat värre ut de senaste dygnen, när de misshandlats av Mubarak-anhängare, flera utländska journalister har också satts i arrest och fått sin utrustning beslagtagen.
En del egyptiska medier har pekat ut just utländska journalister som ansvariga för de pågående oroligheterna eller för att arbeta för Israels räkning. Det märks att många vanliga Kairo-bor blivit misstänksamma och ovilliga att tala med utländska journalister.
Internationella mediagrupper säger att myndigheternas avsikt är att tysta oberoende medier, som de anser har gett ytterligare energi åt de pågående protesterna.
Nils Horner, Kairo
Ekot