SVT-journalist bortförd i Kairo

2:35 min

SVT-reportern Bert Sundström vårdas på sjukhuset för knivhugg i buk- och ryggtrakten samt skallskada.

– Hur allvarlig skallskadan är vet vi ännu inte men det är knivsticken som vi bedömer som mest allvarliga. Bert är vid medvetande och kommunicerbar även om han naturligtvis är svag. Vi har inte kunnat göra några djupare utfrågningar, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT:s nyheter, till TT.

På plats på sjukhuset finns även svensk polis samt ambassadpersonal.

TT: När kan han flygas hem?

– Vi skulle naturligtvis vilja att han kommer därifrån men det måste göras en medicinsk bedömning. Vi har en person som vi anlitat för att kunna göra den bedömningen.

SVT har ytterligare två medarbetare på plats i Egypten.

TT: Kommer de två medarbetarna att skickas hem nu?

– Vi har inte fattat något sådant beslut ännu. Vi skulle egentligen ha skickat ned nya medarbetare i morgon, fredag, men det är avblåst med tanke på det läge som är.

Det var när SVT ringde till Bert Sundström, utsänd i Kairo, som de fick beskedet att han, liksom flera andra journalister, blivit bortförd.

I stället för Bert Sundström svarade en okänd person som med hotfull röst sade att Sundström infångats.

"Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom.", löd budskapet, enligt SVT:s hemsida.

– Vi misstänker att Bert har gripits av egyptisk militär, men vi vet inte säkert. Ambassaden vet heller ingenting, säger Olov Carlsson, divisionschef på SVT:s nyheter.

SVT arbetade under onsdagen för att hitta den försvunne reportern och hade nära kontakter med UD, som uttryckt oro för journalisters säkerhet.

Vreden bland regimtrogna över nyhetsrapporteringen mynnade på torsdagen ut i en klappjakt på journalister där många misshandlades eller fördes bort.

Statliga medier eldade på regimtrogna och från statliga tv-redaktioner strömmade rykten om att utländska reportrar var förklädda agenter för främmande makter.

Sveriges Radios korrespondenter på plats i Kairo , efter att ha omringats av polis.

Den kände egyptiske journalisten och bloggaren Wael Abbas sade till TT att regimen försöker slå ned den internationella bevakningen av det som händer i Kairo.

– Det finns rykten om att utlänningarna är israeliska spioner eller amerikanska spioner, ibland är de från Iran och ibland är de från Hamas. Det är väldigt motsägelsefulla besked.

TT/Ekot