Bakslag för Berlusconis skattepaket

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi åkte på ett bakslag på torsdagen, sedan en parlamentarisk kommitté inte lät hans skatteförslag passera.

Skatteförslaget, som Berlusconis allierade i partiet Lega Nord ställt som krav för att stanna i regeringen, passerade inte kommittén utan splittrade denna rakt av. Det skapar ett dödläge som på sikt kan söndra koalitionsregeringen.

Ledaren för det populistiska Lega Nord, Umberto Bossi, som har makten att fälla regeringen, hade lovat sina anhängare en överenskommelse om skattepaketet som syftar till att öka det lokala självstyret och skära ned subventioner från det rika nord till det fattigare södra Italien.

Bossi har tidigare sagt att om inte förslaget går igenom kommer nyval att krävas. Men partiet har varit splittrat i frågan, och Bossi har backat.

Rent formellt är inte kommitténs godkännande bindande för regeringen, som kan få igenom paketet ändå. Resultatet väcker dock frågan om hur länge Lega Nord kommer att stötta Berlusconi, med tanke på att partiet skulle kunna få en starkare ställning i en framtida regering om ett nytt val hölls.

Berlusconi är redan pressad efter anklagelser om att ha köpt sex av unga flickor, vilka vållat en kritikstorm mot den 74-årige premiärministern.

TT