Snaran dras åt kring journalister

2:04 min

Det har blivit allt svårare för utländska journalister att rapportera från Egypten. Organisationen Reportrar utan gränser har tagit emot dussintals rapporter om att journalister attackerats på olika sätt.

Frilansjournalisten Urban Hamid i den svenska styrelsen för Reportrar utan gränser befinner sig just nu i Kairo. Och i går hamnade han mitt i våldsamheterna när kontoret där han arbetar attackerades av Mubarakanhängare.

– När jag gick för att köpa något att äta kom och kommer tillbaka möts jag av kalabalik. Mubarakanhängare hade tagit sig in i byggnaden och springer omkring med påkar och järnrör och försöker få tag på västerländska journalister.

Urban Hamid lyckades sätta sig i säkerhet på ett hotell efter attacken i går, men flera andra våldsamma incidenter har rapporterats, både mot journalister och mot personer som arbetar för människorättsorganisationer.

Tv-team har fråntagits sina kameror, och flera reportrar har gripits, bland annat från New York Times, Washington Post och tv-kanalen al-Jazira. CNN:s tv-team blev trakasserat av en uppretad folksamling men lyckades sätta sig i säkerhet.

Säkerhetsstyrkor söker igenom journalisters hotellrum och flera kontor där journalister arbetar och hotell där de bor har attackerats av Mubarakanhängare som krossat fönster, kastat stenar och slagit sönder utrustning.

Många menar att Mubarakregimen medvetet hetsar upp stämningen mot internationella journalister. Den statliga tv:n har uppgetts säga att utländska journalister kan vara förtäckta spioner för bland annat USA och Israel.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton tillhör dem som har fördömt attackerna mot de utländska journalisterna. Men internationella påtryckningar till trots verkar Mubarakregimen vara fast besluten att strypa nyhetsflödet från Egypten, menar Reportrar utan gränsers svenske kanslichef Urban Löfqvist.

– Det råder just nu någon slags häxjakt mot medier i Egypten. Man försöker vända vanligt folk mot journalister. Jag tror helt enkelt att man försöker driva ut utländska medier från Kairo. Det är de signalerna som vi får.