Öbor protesterar mot militärskjutningar

1:30 min

Planerna på stora militära skjutövningar i Göteborgs skärgård får öbor att reagera. Miljontals planerade skott har väckt ilska och nu har bland annat en namninsamling dragit igång.

– Nej, det vill vi inte ha. Absolut inte, säger Birgitta.

– Det blir mer buller ute i skärgården. Man vill ju faktiskt att det ska var lite lugnt, säger Anders.

Var ska Försvaret ha sin övningar då?

– De kan läggas ner. De behöver inte ha några övningar, säger Anders.

– Absolut, instämmer Birgitta.

Försvaret fick nyligen Länsstyrelsens tillstånd till skjutövningar 100 dagar om året med miljontals skott i Göteborgs skärgård. Jämfört med de senaste årens nivå är det ungefär en tiodubbling av antalet skott och fyrdubbling av antalet övningsdagar.

Tillståndet har överklagats till Miljödomstolen av Göteborgs kommunledning, som säger att det är horribelt med stora skjutövningar i en befolkad skärgård nära en storstad.

Men inom Försvaret betonar man att det blir mer bara vissa år, precis som det var fram till mitten av 1990-talet.

– Det har varierat väldigt mycket över tiden. Om vi backar längre tillbaka än de senaste åren, så har man övat betydligt mer i skärgården. Så det är egentligen inget nytt, säger försvarets miljöprövningschef Folke Borg.

Han säger att skjutövningarna behövs för att grundutbilda hemvärnet och heltids- och kontraktsanställda i det nya insatsförsvaret, och för att öva amfibieförband från östkusten. Till det kommer stora internationella övningar tillsammans med EU- och Nato-länder.

Men det ifrågasätter Anders.

– Varför ska vi träna med Nato? Vi är ju inte medlemmar. Nej, det får vara nog nu på nåt sätt, säger Anders, som bor i Göteborgs södra skärgård.