Få sjuka följer läkares rekommendationer

1:30 min

Fyra av fem kroniskt sjuka följer inte de rekommendationer de får av läkare. Vårdpersonalen måste bli bättre på att förstå patientens perspektiv, tycker Marianne Hansson Scherman, docent i pedagogik på Sahlgrenska akademin.

– Ofta utelämnas till exempel varför man ska göra på ett visst sätt. Som professionell har man en syn på sjukdomen och som sjuk har man en annan, säger Marianne Hansson Scherman.

– Exempelvis kan man må mycket sämre av den behandling man får än man gjorde innan, och patienter som är sjuka är oftast mer rädda för medicinernas biverkningar än för själva sjukdomen, säger hon.

Men många tycker inte att man ska lite blint på sin läkare. Lisa Eklund, som är ute och promenerar i Slottskogen, tycker att man kan ta det som läkarna säger med en nypa salt.

– Inte utan att tänka efter själv. De är inte mer än människor, dom kan ha fel och ha en dålig dag, säger Lisa Eklund.

Det är framförallt patienternas egen upplevelse av sin sjukdom som behöver uppmärksammas mer, enligt Marianne Hansson Scherman. Och det behöver inte vara mindre effektivt.

– Man tror att det tar längre tid att följa patientens agenda, men det gör det inte. Bägge parter skulle vinna på om vi professionella var mer följsamma mot vad patienten vill veta och lära sig.

Jonas Hägglund
jonas.hagglund@sr.se