Het ekonomisk debatt på EU-toppmötet

1:33 min

Det hettade till ordentligt vid dagens EU-toppmöte när man skulle diskutera ökad samordning av den ekonomiska politiken, främst inom eurozonen.

Tungviktarna Tyskland och Frankrike försökte att på egen hand föra fram flera konkreta förslag om nya regler för bland annat pensionsålder, men det upprörde flera euroländer.

Enligt uppgifter till Ekot blev Belgiens avgående premiärminister Leterme mycket arg över det fransktyska förslaget att slopa uppindexering av löner.

Flera andra länder var upprörda över andra delar i det förslag som Tyskland och Frankrike ville föra fram vid toppmötet, bland annat om lagstiftning om statsskuldens storlek och om att EU-länder ska få en mer likartad pensionsålder. Statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte på mer samordning vare sig när det gäller pensionsålder, bolagsskatt eller löner.

– Jag tror inte att vi kommer att hamna där, av det skälet att länderna är olika, vi har olika förväntansålder, vi har olika skattetryck, vi har olika arbetsmarknadsregler och sätt att sätta löner, säger han.

Men samtidigt som motståndet alltså blev stort från flera håll så sade EU:s valde ordförande Herman van Rompuy efter mötet att det troligen blir ett toppmöte för Eurozonens ledare i början av mars, före nästa ordinarie EU-toppmöte, där den här frågan ska diskuteras.

Och EU-kommissionens ordförade José Manuel Barroso log med hela ansiktet när han pratade om att öka konkurrenskraften genom en ytterligare samordning av Euroländernas ekonomiska politik.

– Europeiska unionen kan öka sin kapacitet att agera om det blir en ökad samordning av den ekonomiska politiken, enligt EU-kommissionens ordförande.