Karlskrona

Stylistutbildning lockade gymnasieväljare

1:29 min

Igår höll gymnasieskolorna i Karlskrona öppet hus. Bland dem fanns ytterligare en friskola, som öppnar till hösten, trots att den ännu inte har några lokaler.

  

Det är Plusgymnasiet, som finns i bland annat Uddevalla, där stylisteleven Jennifer Arvroth hör hemma.


– Jag valde Plusgymnasiet för att jag vill komma ut i arbetslivet och det får jag göra mer här än på andra stylistskolor, och det finns olika alternativ som att jobba med naglar eller öppna eget eller skaffa ett kit och jobba hemma hos folk, säger hon.

Val till hösten  
Hennes uppgift var att övertyga blivande gymnasieelever att välja just det gymnasiet.

Lina Karlsson och Amanda Åström är två av alla tusentals niondeklassare i Blekinge som före den första mars ska ha bestämt sig för hur de ska välja till hösten. Bägge blev imponerade av vad Jennifer Arvroth berättade.

– Jag har alltid tyckt det varit roligt att kunna sminka och se snygg ut och kunna göra andra fina, säger Amanda Åström.

– Hon verkar tycka att programmet är hur bra som helst, så man blir ju lite sugen på att gå det, säger Lina Karlsson.

Lokaler i princip  
Plusgymnasiet har ännu så länge fått klartecken för två av sina program, stylist och det samhällsvetenskapliga, men etableringsansvarige Fredrik Eriksson säger sig ha gott hopp om ytterligare två, artist och hotell, resor och konferens. 

Det finns ännu inga lokaler, men det är inget problem.

- Lokalerna är i princip klara, vad det handlar om är hur stora de behöver vara, och då är vi tillbaka till om det blir två eller fyra program, säger Fredrik Eriksson.

Fredrik Eriksson säger sig veta det om tre dagar, och då får eleverna besked i god tid om vilka utbildningar som blir möjliga att gå.

Carina Melin  
carina.melin@sr.se