WWF gav vika för Vietnams påtryckningar

Världsnaturfonden gav efter för påtryckningar och hot från regimen i Vietnam och plockade bort den viktiga exportfisken pangasius från sin lista över fisk som konsumenter ska undvika. Hård kritik kommer nu från en av världens främsta fiskeexperter.

Detta trots att det finns allvarliga miljöproblem i uppfödningen.

I oktober förra året kom Världsnaturfonden med sin nya fiskguide som många matvarukedjor och konsumenter i hela Europa anpassar sina inköp efter. Vietnams exportsuccé, den odlade pangasiusfisken som på kort tid blivit populär i frysdiskarna inte minst i Sverige, fick för första gången rött ljus. Det innebär att Världsnaturfonden uppmanade konsumenterna att inte köpa fisken.

– Nu när man gjorde den här bedömningen så ser man att det har försämrats, säger Inger Näslund som är fiskexpert på Världsnaturfonden.

Reaktionen i Vietnam blev mycket stark. Enligt Ekots källor dök landets myndigheter upp på Världsnaturfondens kontor i Vietnam och hotade att dra in organisationens tillstånd att verka i landet om inte rödlistningen hävdes.

Mark Powell är högst ansvarig för fiskfrågor internationellt på Världsnaturfonden.

– Våra anställda i Vietnam var oroliga att de inte skulle uträtta något eller ännu värre att de skulle förlora sina jobb, säger han.

I förhandlingarna drog sig inte vice jordbruksministern i Vietnam för direkta hot, enligt Mark Powell.

– Han viftade med fingret och sade att du ska passa dig, säger Mark Powell.

Världsnaturfonden gav med sig. Inte ens två månader efter att organisationen rödlistat pangasius, drogs rödlistningen tillbaka. En helt ny märkning som kallas "på väg mot certifiering" uppfanns. I ett pressmeddelande uppmanade nu Världsnaturfonden konsumenter att köpa pangasius.

– Att vi föreslog en kompromiss med Vietnams regering gjorde att de kunde sluta se oss som en fiende, säger han.

Fiskindustrin lovade då att börja arbetet med att införa en certifiering som Världsnaturfonden tagit fram.

Men i praktiken har ännu inget förändrats i själva pangasiusproduktionen. Den är precis lika skadlig för miljön som innan rödlistningen hävdes.

Men blir inte ni köpta då när ni går med på att samarbeta bara för att de blir arga?

– Nej, WWF:s grundval är ju dialog. Dialog för förändring för en bättre miljö oavsett frågeställningen, säger Inger Näslund på Världsnaturfonden i Sverige.

På Världsnaturfondens svenska hemsida är pangasius fortfarande rödlistad, men det kommer ändras inom kort enligt Inger Näslund.

Bengt Ingelstam på organisationen Sveriges konsumenter i samverkan anser att Miljöorganisationens agerande förvillar konsumenterna.

– Om vi ska lära oss att följa deras råd, vilket de har gjort oerhört mycket reklam för, så ska vi våga lita på dem och då ska vi inte komma på sådana här saker. Vi tappar förtroendet, säger Bengt Ingelstam.

En av världens främsta fiskeexperter riktar nu hård kritik mot Världsnaturfondens agerande kring den vita matfisken pangasius, vietnamesisk hajmal.

Efter påtryckningar från Vietnamesiska myndigheter och fiskindustri valde miljöorganisationen att plocka bort den för Vietnam viktiga exportfisken från sina röda lista, med fisk som konsumenter inte bör köpa.

Det beslutet är ett klart misstag, säger Daniel Pauly som är professor vid University of British Columbia.

– Världsnaturfonden jobbar så nära regering och näring att de blir utsatta för utpressning, säger Daniel Pauly från sitt kontor i Kanada.

Fiskeexperten professor Daniel Pauly anser att Världsnaturfonden har fel arbetsmetod och att de nu måste backa och ta konsekvenserna av, som han säger, sin feghet.

Argumentet att världsnaturfonden har vunnit på avtalet, anser professor Daniel Pauly endast handlar om att miljöorganisationen försöka hålla masken och inte erkänna att de fallit för utpressning.

På Vietnams ambassad i Sverige tillbakavisar man att Vietnams regering skulle ha använt sig av otillbörliga påtryckningar.

Än så länge ligger pangasius kvar på den röda listan på Världsnaturfondens svenska hemsida men ska även där plockas bort inom kort, enligt organisationen.