Dansk bank i konkurs efter dåliga lån

1:18 min

Den danska banken Amagerbanken har begärt sig själva i konkurs. För många dåliga lån har nu lett till att banken blir ett fall för det statliga bolag, som bildats för att avveckla krisande banker.

Amagerbanken, med cirka 100 000 kunder, har legat illa till länge. Vid två tillfällen har den lilla banken räddats av den danske finansmannen Karsten Ree, men i går kväll gick det inte längre.

För många dåliga lån blev banken fall. Under fjärde kvartalet 2010 gjorde man nerskrivningar på över tre miljarder danska kronor, vilket innebär att bankens egna kapital är slut.

Men att konkursen kom nu var en överraskning, säger Finn Østrup, professor vid Köpenhamns handelshögskola, Copenhagen Business School.

- Det är en stor överraskning. Banken har varit övervakad av Finanstillsynet, Danmarks motsvarighet till Finansinspektionen, och för bara tre månader sedan sa man att den skulle överleva, säger Finn Østrup.

Amagerbanken blir nu den tionde mindre danska bank som tas över av Finansiel Stabilitet, det statliga bolag som efter finanskrisen skapades för att under ordnade former avveckla krisande banker.

Finansiel Stabilitet, som fått öknamnet soptunnebolaget, kommer nu att försöka sälja de friska delarna av banken.