Samisk ordbok tar form

1:36 min

Det är över tjugo år sedan den första och tills nu enda nordsamisk-svenska ordboken kom ut. Men det blir ändring på det till hösten.

Språkprofessor Mikael Svonni vid Tromsö Univeristet skriver den förnyade ordboken som innehåller cirka 4000 nya uppslagsord. Svonni berättar att hans arbete inte är att skapa nya ord, utan istället att fånga upp de nya ord som finns i till exempel media och som fått en plats i nordsamiskans ordförråd.

Det är på sin fritid som Mikael Svonni arbetar med ordboken som kommer att innehålla totalt cirka 13 000 uppslagsord.

– Det är inte så att jag arbetar med boken hela tiden, det där gör jag nästan med vänster hand eftersom mitt huvudsakliga arbete handlar om forskning, undervisning och handledning av studenter.

– När kommer boken att finnas i handeln?

– Om jag ska vara exakt, innan det snöar på hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio