Höjd pensionsålder utreds

1:25 min

En ny pensionsutredning ska se på förutsättningarna att höja pensionsåldern. Det sa socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vid en pressträff under tisdagsförmiddagen. Pensionsgruppen träffas senare under eftermiddagen.

– Vi lever längre. Sedan pensionsreformen genomfördes har medellivslängden för män ökat med två år. Det är jättebra, men det innebär lägre pensioner om vi inte också drar slutsatsen att jobba lite mera, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. 

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är också ordförande för pensionsgruppen. Gruppen består av politiker från de fem partier som i mitten av 90-talet kom överens om det nya pensionssystemet. De fem partierna i pensionsgruppen är Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

Nu är tanken att pensionsgruppen ska utreda hur människor ska kunna förmås arbeta längre upp i åldrarna.

I valrörelsen föreslog Alliansen att åldersgränsen, för hur länge en anställd ska ha rätt att stanna kvar på sitt jobb, bör flyttas fram från dagens 67 år till 69 år. Men gruppen ska också, bland annat, titta på om 65 år är rätt ålder för att garantipensionen ska börja betalas ut.

– Jag tror att fler behöver jobba lite längre idag, säger Ulf Kristersson. Det är alldeles uppenbart.

Över 65?

– Ja.

Kan det bli så att man då flyttar fram garantipensionen så att den inte betalas ut längre från 65 års åldern?

– Vi kan titta på alla de här sakerna egentligen. Jag tror vi kommer att behöva ha en utredning som tittar på hela frågan. Vi har ett stabilt pensionssystem, men det är också stabilt för att vi inte ställer ut löften som vi inte kan bära. Lever vi allt längre, blir det lägre pensioner i slutet och det vill vi undvika, säger socialförsäkringsministern Ulf Kristersson.