Illegalt dödad varg påträffad

1:40 min

Det första upptäckta fallet av illegal jakt på varg i Gävleborg har avslöjats. Det var i går som en död varg död påträffades vid sjön Fansen i södra delarna av Bollnäs kommun och polisen misstänker att illegal jakt ligger bakom vargens död.

– Det är det första fallet som vi har hittat en, som vi bedömer, brottsplats och en död varg, berättar polisinspektör Sven Lind.

I söndags fick Sven Lind ett telefonsamtal där en person berättade om blod och vargspår på sjön Fansen. I går åkte polisen ut till trakten och efter ett par timmars letande med helikopter och snöskoter hittades en död varg, en ung tik.

Inte troligt med nödvärn

Hur vargen dödats eller om den blivit jagad och hetsad med snöskoter vill Sven Lind inte berätta av utredningstekniska skäl. Och att det skulle kunna handla om nödvärn håller han inte heller för troligt.

– Spåren på platsen tyder på att det inte är så.

Är det en eller flera personer det rör sig om?

– Minst två, kan jag säga.

Har ni någon misstanke om vem det kan vara?

– Nej, det ha vi inte, säger Sven Lind.

Svårt att hitta vittnen

Området där vargen hittades ligger avsides vid sjön Fansen i de södra delarna av Bollnäs kommun på gränsen till Gästrikland. Här finns mest sommarstugor och att hitta vittnen kan därför bli svårt tror Sven Lind.

– På platsen finns det inte mycket folk men efter vägen som går norrut från Katrineholm mot Kilafors, där kan någon ha sett något, för den vägen är också intressant, säger han.

Nu har vargen förts till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala för undersökning och polisen ska även analysera spåren man har hittat på platsen.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se