Huddinge

Inga besked om sänkt skatt

1:25 min

Kommunalskatten i Huddinge ska sänkas de närmaste åren, samtidigt som 2 000 bostäder ska byggas. Det framgår av den politiska inriktning fram till 2014 som den borgerliga majoriteten i Huddinge enats om. Men hur mycket skatten ska sänkas och när det kommer ske är oklart.

– Vi tycker att det är viktigt att vi värnar kvalitén i våra verksamheter i första hand och sedan, när utrymme ges, sänka skatten, säger kommunalrådet Malin Danielsson (FP).

Det betyder att du idag inte kan säga när skatten kan sänkas?

– Nej, när utrymme ges. Nu har vi en stabil ekonomi så jag tror att vi kan börja prata om en skattesänkning de närmsta åren.

Bland de nyheter som majoriteten i Huddinge för fram i sitt politiska program för resten av mandatperioden märks 2 000 nya bostäder bland annat i Trångsund och Flemingsberg, fritt val av vård- och omsorgsboende, och utökad tid i förskolan för arbetslösa.

Det sistnämnda är något som oppositionen i Huddinge, i synnerhet Miljöpartiet, välkomnar.

Däremot är majoritetetens satsning på att i första hand sänka skatten, framför till exempel ett rejält tillskott på skolan, inget som imponerar på vare sig Miljöpartiets oppositionsråd Marica Lindblad eller Socialdemokraternas Emil Högberg.

Men kommunalrådet Malin Danielsson (FP), som dessutom är ordförande i grundskolenämnden i Huddinge, kommenterar det så här.

– Jag håller med oppositionen i det här fallet och det är därför vi går varsamt framåt. Vi tänker inte sänka skatten på bekostnad av kvalitén på förskola, skola och äldreomsorg.